ПЛАШЕЩО: Чистачка раздава БГ гражданство в Северна Македония

„Плашещи нарушения“ са установени в генералното консулство на България в Битоля при предоставяне на българско гражданство, потвърди външният министър Мария Габриел.

МВнР е проверило процедурите в консулството и е изпратило доклада на Инспектората на Министерство на правосъдието, пише Медиапул.

Габриел обаче отрече хигиенистка в консулството да е провеждала интервюта с желаещи да получат българско гражданство.

Ще бъде потърсена обаче персонална отговорност от дипломатически служители.

От Министерството на правосъдието има 2719 върнати за доокомплектоване преписки в Генерално консулство в Битоля, Република Северна Македония (РСМ), каза Габриел от парламентарната трибуна.

Тя отговори на въпрос от депутата Ангел Георгиев от „Възраждане“.

Още от февруари тече проверка в консулството след получен сигнал.

Георгиев посочва във въпроса си, че е получил сигнал, според който служителка на Генералното консулство, която е била на позиция хигиенист, системно е провеждала интервюта за българско гражданство.

Извършена е проверка и не е констатирано служителката Веска Котевска да е провеждала интервюта.

Весна Котевска през периода 2021 – 2023 г. е била назначена като местно лице в Генералното консулство въз основа на едногодишен договор за външна услуга.

Тя е изпълнявала дейности като технически сътрудник, подпомагащ консулското длъжностно лице по проверка на окомплектоваността на документите, които гражданите подават, както и други дейности, включително по почистване и дезинфекция на приемните и служебните помещения, каза Габриел.

Десетки хиляди македонци взеха българско гражданство през последните години на база български произход, но единици се определят като българи.

Основната цел на македонците е да имат европейски паспорти.

България предвиди мерки да се отнема българско гражданство да се, ако получилите паспорти си позволят обидни квалификации към страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *