Палестина иска да стане пълноправен член на ООН

Палестинската автономия отново поиска да стане пълноправен член на Организацията на обединените нации (ООН), става ясно от писмо, адресирано до генералния секретар Антониу Гутериш, предаде ДПА.

„Днес Държавата Палестина, по указания на палестинското ръководство, изпрати писмо до генералния секретар с молба за подновяване на разглеждането на нашето членство„, се казва в публикация в социалната мрежа X.

Тя включва писмо, подписано от палестинския посланик в ООН Рияд Мансур, с искане палестинската молба за пълноправно членство от 2011 г. да бъде внесена отново в Съвета за сигурност през април. 

свързани

През септември 2011 г. Палестинската автономия подаде молба за пълноправно членство в ООН, но не успя да събере необходимите девет гласа за приемането ѝ в могъщия Съвет за сигурност от 15 държави. САЩ заплашиха да наложат вето на молбата.

САЩ и други западни сили бяха предупредили, че признаването на палестинска държава от страна на ООН ще анулира предишни споразумения, които подкрепят преговорите между Израел и палестинците за създаване на палестинска държава, която да живее в мир до Израел.

През 2012 г. Общото събрание на ООН гласува със 138 срещу 9 гласа и 41 въздържали се да даде на Палестина „статут на държава наблюдател, която не е член на ООН“, въпреки противопоставянето на САЩ. От 193-те държави членки на ООН досега 139 са признали Палестина за независима държава. САЩ и Германия не са сред тях, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *