Отец Иван прекрати гладната си стачка

Отец Иван Янков от храма „Света Троица“  в сливенското предградие „Речица“ прекрати гладната си стачка започнала заради касираните избори за митрополит. Това обяви самият той пред журналисти на път за храм „Св. Димитър“, където се причасти.

Отецът обяви, прекратява  гладната стачка, започната с началото на Велиденския пост, защото, по думите му, Агатополският епископ Йеротей, е казал, че Светият синод в този ден ще „свали расото му“. Свещеникът обяви, че „те ще получат расото  доброволно, без бой, защото те са управителите“. „Борбата продължава по нетрадиционен начин“, допълни свещеникът.

свързани

Пред катедралния храм бе и отец Силвестър Янакиев. По думите на свещеника, няма причина да му бъде свалено расото. 

„Поведението на отец Иван е странно, но не и неканонично, каза той. Каузата му обаче е нарушение на църковната дисциплина, което е определение за разкол“, посочи отец Силвестър.

Той представи и гледната си точка в подкрепа на решенията на Светия синод и обясни, че проблемите се коренят в миналото. „От години при избора на митрополит местни структури се опитват да предопределят избора и „да поставят на колене Синода“, каза той и подчерта, че дълго време е мислил да не взема отношение към протеста на отец Иван. 

свързани

„Начинът, по който той презентира нещата, започва да звучи като поведение на протестант, а не на православен свещеник“, каза отец Силвестър.

„Хората трябва да бъдат внимателни към едни такива призиви за бунт. Църквата е на мира, любовта, вярата и надеждата.“ Той определи поведението му, както и на събратята му от Бургас, като формален разкол.

Отец Силвестър бе категоричен, че епископ Йеротей няма управленските качества да заеме митрополитския пост. Той припомни, че преди години е сигнализирал за безстопанственост от страна на епископа към върнати на църквата земеделски земи, докато е бил игумен на Поморийския манастир, предаде „Фокус“.

свързани

След кончината на митрополит Иоаникий, на 18 февруари в Сливен епископите Йеротей и Михаил бяха излъчени от епархийските избиратели за кандидати за Сливенски митрополит. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор. Последваха молитвени бдения и протести. На 18 март отец Иван обяви гладна стачка и изрисува със спрей кръст на сградата на митрополията, като оттогава има и подписка в подкрепа на епископ Йеротей.

Епархийският избор за нов митрополит на Сливен е насрочен на 19 май, а на 26 май е каноничният избор в Синодалната палата в София.

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *