Опасен серен диоксид от вулкана в Исландия достигна Европа

Вулканичните емисии на серен диоксид от Исландия достигнаха континентална Европа, съобщава The Watchers. Припомняме, че последното вулканично изригване на полуостров Рейкянес в Исландия започна на 16 март 2024 г. и продължава с доста постоянна интензивност.

От декември 2023 г. вече са регистрирани четири изригвания. Това събитие привлече вниманието на експертите поради големите количества серен диоксид (SO2), изпуснати в атмосферата.

свързани

Съобщава се, че емисиите от вулкана се движат на изток от Северния Атлантик през Ирландия и Обединеното кралство. Емисиите достигнаха Скандинавия на 20 март, прекосиха Балтийско море и достигнаха Балтика, Полша и Северозападна Русия в петък, 22 март.

„Ние наблюдаваме отблизо шлейфа, докато се движи над Северна Европа, въпреки че не очакваме да окаже влияние върху качеството на приземния въздух или климата, казват учените.

свързани

През януари 2021 г. вулканът Фаградалсфял изригна в Исландия близо до град Гриндавик. Това е първото изригване в района от повече от 800 години. Напоследък активността на вулкана отново се увеличи. От декември 2023 г. вече е имало четири изригвания, последното от които продължава в момента. Жителите на град Гриндавик трябваше да бъдат евакуирани, а на подстъпите към града бяха издигнати съоръжения за защита от лава, припомня „Фокус“.

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *