Няма сигнали за нарушения в ЦИК в деня за размисъл преди вота на 9 юни

Не са постъпили сигнали за нарушения в ЦИК през днешния ден за размисъл преди вота 2 в 1 утре. 12 894 секции в цялата страна и близо 800 секции зад граница се готвят за изборния ден. На места продължава оборудването на изборните помещения.

Денят за размисъл започна с предаването на изборните книжа и материали в секциите в страната. В малко над 9 000 от тях ще се гласува и с машини. Секциите остават запечатани до утре в 7 ч. сутринта, когато започва изборният ден. Той ще продължи до 20 ч., освен ако пред секцията няма опашка от гласуващи. В тези случаи секцията може да остане отворена до 21 ч.

свързани

6100 кандидати ще се борят за гласове на предсрочния парламентарен вот.  Кандидатите за европарламента са 418. В деня за размисъл президентът Румен Радев заяви и защо е важно да се гласува. Той направи коментара си от остров „Света Анастасия“, където се включи в инициатива за почистване на морското дъно.   

Защото е важно те сами да определят своята съдба„, каза държавният глава.

свързани

За първи път Централната избирателна комисия взе решение за допълнително възнаграждение за членовете на секционните избирателни комисии, които предадат протоколите в изборната нощ без грешки. Целта е да се улесни и забърза процесът по обработка на данните.

Прокуратурата обяви, че от началото на предизборната кампания до днес са образувани общо 359 преписки и 93 досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите. Най много от тях в областите София, Бургас и Варна.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *