НОВ ЕКШЪН: Мартин Нотариуса отстранява градския прокурор на София

Правосъдният министър може да поиска отстраняването на градския прокурор на София. Това обяви преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова по Дарик радио. Според нея административният ръководител на СГП Илиана Кирилова е използвала добре звучащи, но неправилни аргументи в отказа си да се яви пред депутатите от комисията за Мартин Нотариуса.

По отношение на т. нар. следствена тайна няма такъв аспект, защото наблюдаващия прокурор е разрешил да се изнесат данни пред медиите.

Значи за медиите може, а за народните представители не може? Освен това под благовидното изречение, че има разделение на властите, административният ръководител на СГП заплаши депутатите, защото им каза, че там се разследват престъпления срещу лица с имунитет“, коментира доц. Киселова.

По думите ѝ има конституционен текст, който позволява на министъра на правосъдието да поиска от Висшия прокурорски съвет отстраняването на административния ръководител на Софийската градска прокуратура.

„Инспекторатът към ВСС също е доста пасивен откакто излизат данни за доходи, които не им се следват от длъжност на определени магистрати. Формалните проверки за декларации са нищожни в сравнение с правомощията, които имат инспекторите. Ако те не го направят, недоволството ще расте и ще дойде радикален момент в който никой няма да пита „Вие от кои бяхте?“, подчерта доц. Наталия Киселова.

Според нея в последните месеци в българската правосъдна система липсва усещането за справедливост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *