Нови избори наесен, но безвластието и безтегловността се превръщат в голям проблем

Политическата криза се задълбочава, след като първият мандат не беше реализиран и след заявките на ГЕРБ-СДС, че повече няма да участват в преговори за кабинет. Шестима депутати от „Величие“ пък напуснаха парламентарната си група и тя се разпадна.

„Надеждата ми е, че избирателите на „Величие“ ще се замислят. Отиваме на избори наесен и е важно дали тези избиратели ще си вземат поука от случилото се. Едната хипотеза е да потърсят следващ спасител и да имаме размиване на 5-6%. Или ще си кажат: „Хайде стига експерименти“. Твърде нажежена е обстановката, за да може такива партии да функционират. Бизнесът зад партията е огромна самодейност, която се е превърнала в туристическа атракция“, коментира PR експертът Пепи Димитрова в „България сутрин“.

свързани

„Величие“ така и не успяха да преминат в следващия етап на развитие на една група. Имаха име, но след името трябва да се направи процес на формиране на идеи и избиране на лидер. Те така и не можаха да се съгласят кой им е лидер. На следващите избори гласовете на „Величие“ ще се върнат при „Възраждане“, каза на свой ред социалният психолог доц. Николай Димитров за Bulgaria ON AIR.

Според него, ако наистина се разцепи групата на ДПС и допуснем, че това не е сценарий, би било сигнал с тези отцепници и всички останали групи, без „Величие“, те да имат мнозинство. Останалите парламентарни групи пък започвали да се ориентират към идея, че няма нещо толкова лошо да се случи, ако седнат да се разберат. 

свързани

Програмно правителство би било крехко и с много проблеми. Диаметрално противоположни са гледните точки на партиите за войната в Украйна. За да се случи нещо в ДПС, то е добре премислено. Пеевски има нужда от Доган, но и Доган има нужда от Пеевски. Без Пеевски ДПС нямаше да има тези резултати, които има в момента. Много гласове им докара Пеевски от Западните Родопи. Двамата са в осъзната симбиоза“, подчерта доц. Димитров. 

Пепи Димитрова е на мнение, че по-скоро вървим към избори наесен. По думите ѝ предизборна кампания през август ни обрича на още по-ниска избирателна активност. 

свързани

„Безвластието започва да се превръща в огромен проблем в страната. Безотговорно ще бъде да останем в безтегловност. Радев, Борисов и Пеевски опитват да се държат разумно и отговорно“, посочи тя и добави, че има хипотеза за зараждането на лява партия, която да бъде алтернатива на ГЕРБ. 

„Най-песимистичният сценарий е хората съвсем да се отчаят, това да продължи и да доведе до усложняване на икономическата ситуация“, отбеляза PR експертът.

свързани

Доц. Димитров допълни, че постоянно се намесва в картината ляв проект, който може да дойде от президента. 

„Ако една партия се случи за два-три месеца, тя няма да направи нищо повече от „Величие“. Президентът има твърде малко време да направи стабилни структури„, смята социалният психолог.

Двамата гости очакват президентът Румен Радев да връчи третия мандат на БСП.

Очаквайте видеото с целия разговор.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *