Николай Николов-Паскал е сред арестуваните от ДАНС

Николай Николов-Паскал е сред арестуваните при акцията на ДАНС и Антикорупционната комисия в Агенция „Митници“.

В резултат на съвместната и координирана работа на СГП, КПК и ДАНС и след преценка на събраните по делото доказателства, СГП привлече четири лица с инициали Н. Н., М. Д., С. Д. и П. Б. в качеството на обвиняеми.

Паскал е обвинен като член на престъпна група за търговия с влияние, контрабанда и подкупи. Като член на групата е обвинена и директорката на Агенция „Митници“ Петя Банкова. Заместникът й Людмил Маринов е освободен. Другите двама обввинени досега са бившият шеф на ИАРА Марин Димитров и синът му Стефан, които са от Хасково. Именно това са и четиримата, които са с инициали, съобщава „24 часа“.

От години Паскал е сочен за крупен контрабандист, но досието му е чисто.

Още по темата

3 апр 2024 20:03

52

Няма обвинен като лидер на престъпната група, посочи адвокат Аделина Натина, която защитава Петя Банкова.

Според обвинението престъпната група е действала от юни 2022 г. до деня на акцията – 3 април 2024 г. Според адвокат Натина Банкова не познава никой от останалите. Тя е назначена за зам.-директор на  Агенция „Митници“ на 8 август 2023 г.

В хода на разследването са извършени 30 претърсвания и изземвания в частни домове, служебни помещения и моторни превозни средства. Приобщени са множество веществени доказателства – мобилни телефони, документи, бележки, тефтери със записки, компютри, голяма сума пари в различна валута, 1501 мастербокса (15 010 000 къса цигари) и др. Всички протоколи за извършени действия по разследване са внесени от СГП в Софийски градски съд (СГС) с искане за одобрението им. Разпитани са свидетели.

Обвинението срещу тях е за участие в организирана престъпна група, съществувала от м. юни 2022 г. до 03.04.2024 г., като групата е създадена с користна цел и с цел да се извършват престъпления против митническото и акцизното законодателство, както и корупционни престъпления. Според събраните до момента доказателства в групата участва и лице, заемащо публична длъжност в Агенция „Митници“. За посоченото престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от три до десет години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *