Нефтен разлив заля плажовете по западното крайбрежие на Венецуела

Нефтен разлив заля плажовете в щата Карабобо по западното крайбрежие на Венецуела, съобщиха няколко екологични групи.

За първи път разливът е открит във вторник, съобщи за АФП Йохан Флорес, регионален директор на неправителствената организация „Azul Ambientalistas“.

Засегната е голяма част от плажовете на Пуерто Кабело„, каза той, визирайки най-голямото пристанище в страната, разположено на 210 км западно от столицата Каракас.

Държавният петролен гигант PDVSA не е взел отношение по проблема с разлива, въпреки че неправителствени организации като фондация „Карибе Сур“ твърдят, че той е възникнал в лагуна за отпадъци в близост до рафинерията „Ел Палито“, една от най-важните във Венецуела.

В кратък доклад на Националната система за управление на риска е отбелязан „разлив на въглеводороди от отпадъчната лагуна„, без да се предлагат повече подробности.

Флорес добави, че морската фауна също може да бъде засегната. Екипи на PDVSA, доброволци и рибари – всички те бяха забелязани да работят по почистването, информира БГНЕС.

Националната организация за спасяване и морска безопасност на водните пространства на Венецуела (ONSA) призова за действия в „непредвидени екологични ситуации“.

Последният нефтен разлив, регистриран в района, беше през юли 2020 г., когато в морето се вляха и отпадъци от рафинерията. 

Снимка: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *