Нахутът предпазва от сърдечни заболявания, диабет и рак

Нахутът е хранително богато растение, известно със своите ползи за здравето. Той е богат на протеини, витамини и минерали. Източник е на витамини от групата В като фолиева киселина, ниацин, тиамин и други. За хората, които са вегани, нахутът е важен „доставчик“ на качествен протеин, необходим за изграждането на мускулна маса. Какви са ползите от консумацията на нахут?

Поддържа чувството за ситост за дълго. Протеините и фибрите забавят храносмилането, освен това повишават и нивата на хормоните, които потискат апетита. Източник е на растителни протеини. Това го прави отличен източник на протеин за хората, които не консумират животински продукти. Около 164 г нахут осигурява 14,5 г протеин, което се сравнява със съдържанието в подобни храни като леща и черен боб.

свързани

С нахут може да се регулира теглото. Протеините и фибрите, съдържащи се в нахута, потискат апетита и намаляват увеличения прием на калории по време на хранене. Регулира и нивата на кръвната захар. Има нисък гликемичен индекс, а той представлява маркер, който бързо се повишава след покачване на кръвната захар. Хранителните режими, включващи храни с нисък гликемичен индекс контролират кръвната захар и я поддържат в оптимални граници.

свързани

Нахутът е много богат на фибри. Повечето от тях са разтворими. Смесват се с водата и образуват в храносмилателния тракт гелообразно вещество. Разтворимите фибри увеличават здравите бактерии в червата и предотвратяват свръхрастежа на патогенните бактерии. Предпазва от хронични заболявания, някои сърдечни заболявания, диабет и рак.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *