Натискът върху работните заплати ще се увеличава, безналичните плащания са доминиращи

„Банките в продължение на двайсет години в България успяха да създадат технологична и потребителска нагласа така, че безналичните плащания да станат днес доминираща част от разплащанията в страната“, коментира главният изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка Никола Бакалов в ексклузивния мултиплатформен проект „Ин%лацията – уравнения и решения“.

По думите му в България работната сила намалява, натискът върху работните заплати ще продължи да се увеличава. „За мен банките създадоха инфраструктурата така, че всички икономически субекти да имат възможност да изградят дигитални решения“, заяви Бакалов.

свързани

Според него много голяма част от разходите, които се дават за налично плащане, могат да бъдат разтоварени с дигитализация. „Това се случва през последните 5 години. От 7 на 17 млрд. са се увеличили безналичните плащания“, посочи Бакалов в ефира на Bulgaria ON AIR.

свързани

В ръцете на потребителите инструментариумите са значително да се намалят разходите за използване на банкови услуги, посредством минаване към онлайн банкиране, мобилно банкиране, дигитално банкиране, добави главният изпълнителен директор.

Той посочи, че инвестициите на банките са в потребителското преживяване, то да е удобно, лесно и сигурно. „Човек да знае, че спокойно може да използва тези платежни услуги. Сигурността на безналичните плащания е отговорност на платежните институции“, подчерта Бакалов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *