НАСА изпраща гравирани дискове, съдържащи информация за човечеството, на Луната

Гравирани дискове, представящи културното наследство на човечеството, ще бъдат изпратени на Луната в рамките на една от мисиите на НАСА „Артемис“ („Артемида“), съобщи АФП. Идеята е да бъде предадено разбираемо послание на бъдещите поколения и дори на евентуални извънземни цивилизации. 

Проектът „Светилището на Луната“ (Sanctuary of the Moon) стартира тази седмица с партньорство между ЮНЕСКО и НАСА. Той е вдъхновен от златната плоча, носена от  космическите сонди „Воаджър“ от 1977 г. Този диск представя живота на Земята под формата на изображения и звуци.

свързани

В рамките на настоящия проект капсула с маса 1,4 кг ще бъде поставена на лунната повърхност от сонда на НАСА – вероятно през 2027 г. Капсулата ще съдържа 24 сапфирени диска с диаметър от 10 см. Дисковете ще са гравирани с микропиксели – между 3,4 и 7 млрд. на диск, съобщи БТА. Информационните данни ще опитат да представят „портрет“ на човечеството, състоящ се от текстове, изображения и диаграми, с подбрани достижения в областта на науката и изкуството. Ще бъде представен и кодиран човешки геном.

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *