Най-голямата гладна криза в света убива хората в забравения Судан

Близо 11-месечната война в Судан между съперничещи си генерали „рискува да предизвика най-голямата гладна криза в света“, предупреди Световната продоволствена програма на ООН.

Войната между началника на армията Абдел Фатах ал-Бурхан и бившия му заместник Мохамед Хамдан Дагло, който командва паравоенните Сили за бърза подкрепа, доведе до смъртта на десетки хиляди хора, разруши инфраструктурата и осакати икономиката на Судан.

свързани

Освен това повече от осем милиона души бяха принудени да напуснат домовете си още преди конфликта, което го превръща в най-голямата разселническа криза в света.

Сега „милиони животи, както и мирът и стабилността на целия регион, са поставени на карта“, заяви изпълнителният директор на Световната продоволствена програма Синди Маккейн.

„Преди двадесет години Дарфур беше най-голямата гладна криза в света и светът се обедини, за да реагира. Днес Судан е забравен“, каза тя, визирайки обширния западен регион на Судан, пише БГНЕС.

Понастоящем Световната продоволствена програма няма достъп до 90% от хората, които са изправени пред „извънредни равнища на глад“ и твърди, че само 5% от населението на Судан „може да си позволи едно хранене на ден“.

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *