Наводнения в Бразилия отнеха живота на най-малко 20 души (+СНИМКИ)

Спасители с лодки и самолети се надпреварваха да помагат на изолирани хора в планинския югоизток на Бразилия, след като бурите и проливните дъждове убиха най-малко 20 души, предаде АФП.

Очакват се още дъждове, а пороите връхлетяха щатите Рио де Жанейро и Еспирито Санто, където властите описаха хаотична ситуация заради наводненията.

В неделя броят на загиналите там нарасна от четирима на 12 души, докато спасителите напредваха.

Най-засегнатата община е Мимозо до Сул, град с почти 25 000 жители, разположен в южната част на Еспирито Санто, където най-малко 10 души са загинали при наводненията, въпреки че официалните лица се опасяват, че броят на жертвите може още да нарасне.

свързани

Губернаторът на щата Ренато Касагранде определи ситуацията като „хаотична“ и заяви, че досега не е било възможно да се оценят щетите в някои от по-изолираните райони, като се опасява, че броят на жертвите може да нарасне.

В съседния щат Рио де Жанейро са загинали най-малко осем души, съобщиха официални лица, като повечето от тях са причинени от свлачища, информира БТА.

Четири от смъртните случаи в щата Рио са настъпили, когато бурята е причинила срутване на къща в град Петрополис, на 70 км. навътре в сушата от столицата.

свързани

Издирвателните екипи спасиха момиче, погребано в продължение на повече от 16 часа. Баща ѝ, който е бил намерен мъртъв до нея в събота, „геройски е защитил момичето с тялото си“, казва съсед пред АФП.

Потопът дойде в момент, когато Бразилия, най-голямата държава в Южна Америка, страда от поредица от екстремни метеорологични явления, които според експертите са по-вероятни поради изменението на климата.

Снимки: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *