Може ли стомахът ни да се свие, ако ядем по-малко?

Когато сте били по-млади, може да сте използвали извинението, че стомахът ви се е „свил“ като извинение да не доядете зеленчуците си. След това, когато десертът се появи, стомахът ви магически „става по-голям“ и имате апетит за нещо сладко. Но може ли стомахът ви наистина да се свие? И става ли по-малък, ако сте на нов хранителен план или просто ядете по-малко от обикновено? Не е задължително, казват експертите.

свързани

Не е възможно да „свиете“ стомаха си от основния му размер, казва гастроентерологът д-р Маюр Парепали. Той наистина има способността да се разширява като балон, когато ядете или пиете – функция, която се нарича настаняване – но след като стомахът ви изпразни съдържанието си в тънките черва, той се връща към първоначалния си размер. Единственият начин да „свиете“ трайно размера на стомаха си е чрез операция като стомашен пръстен или байпас.

свързани

Въпреки това, ако не ядете колкото обикновено за известно време (например когато се опитвате да отслабнете), стомахът ви не е задължително да се свие, но няма да може да побере толкова храна, колкото преди, ако решите да се върнете към старите си размери на порциите. Това обяснява защо сте склонни да се чувствате сити по-бързо, когато ядете обилно след диета. Това е като вашите мускули – ще можете да правите все по-малко и по-малко всеки път, когато не ги използвате.

свързани

Възрастните обикновено имат еднакъв размер на стомаха, независимо от раса, пол или тип тяло. А за повечето хора апетитът не се регулира от размера. Той се регулира от неврони и хормонална сигнализация между стомаха и мозъка.

Четете повече в tialoto.bg

Къде ще почивате през лятото?

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *