Машини за проверка на банкноти не разпознават 100 евро

Операция на „Европол“ разкри най-успешния случай за фалшифициране на банкноти в Европа. Тя носи името chai fakе и се е провела с участието на гръцката, италианската и испанската полиция.

Разбита е престъпна група, изготвяла фалшификати на банкноти от 100 евро. Те са били изработвани ръчно със специални мастила и водни знаци, което е правило невъзможно регистрирането на банкнотите от машините за проверка, предаде bTV.

Разследванията са започнали през 2022 г. след няколко инцидента със заплащания в търговски центрове в Рим. Регистрирани са десетки покупки на стоки на скромна стойност, платени с фалшиви банкноти от 100 евро. Те са вкарвани директно в автоматични касови машини, след което задържаните са успели да се възползват от големи суми истински пари, получени като ресто. 

По информация на италианските карабинери през февруари тази година са задържани 12 лица с пакистанска националност. Всички те са заподозрени в транснационално престъпно сдружение, насочено към фалшифициране и разпространение в Италия и в чужбина на фалшивите банкноти. За някои от задържаните има издадени европейски заповеди за арест.

След изпратена информация от италианските власти, на летището в Атина е арестуван чужденец, който е пренасял 125 фалшиви банкноти от 100 евро.

Установено е, че специалното фалшифициране произхожда от новаторска „занаятчийска“ производствена техника, усъвършенствана така, че да преодолее най-модерните електронни устройства за контрол.
Заради т.нар. иновативни технически характеристики наскоро ЕЦБ заяви, че този специфичен клас фалшификации понастоящем се счита за най-коварния в еврозоната.

Разследванията очертават сложната престъпна организация, изградена от три оперативни „клетки“. Първата, занимаваща се с производство, е създадена в тайна печатница, разположена в апартамент в центъра на Неапол и наскоро преместена в Риети.

Втората, базирана в Рим и Риети, се състои от дистрибутори/разпространители, действащи в Италия и в чужбина – Париж, Ница, Марсилия, Атина и Мадрид.

Третата, създадена в Барселона от септември миналата година, от пакистански субекти, които преди това са работили в Атина и са се преместили там именно с цел да проникнат на нови европейски пазари.

По време на разследването са иззети общо около 500 фалшиви банкноти на обща стойност 50 000 евро, всички принадлежащи към коварния клас фалшификати.

Понастоящем изглежда, че организацията е произвела около 10 000 фалшиви банкноти с номинална стойност приблизително 1 млн. евро, които са били разпространени главно в Италия, Гърция, Испания и Франция.
Изпълнената мярка е обезпечителна мярка, постановена по време на предварителното разследване, срещу която се допуска обжалване, а адресатите на мярката са лица, срещу които се води разследване, и следователно се считат за невинни до постановяване на окончателно решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *