Мария Габриел и министър Богданов подписаха Споразумение за сътрудничество

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов подписаха Споразумение за сътрудничество за провеждане на специализирано обучение и подготовка на ръководителите от Службите по търговско-икономически въпроси към задграничните представителства на България.

„Отправяме послание за взаимодействие, координация и общи цели за външната политика и търговско-икономическите отношения на България. Споразумението между Министерството на външните работи и Министерството на икономиката и индустрията е знак, че за да постигнем външнополитическите приоритети на страната, ключова е експертизата на търговско-икономическите аташета. Заедно можем да оформим решенията на бъдещето„, заяви Мария Габриел.

свързани

Това първо по рода си споразумение, подписано между Министерство на външните работи и Министерство на икономиката и индустрията, има за цел синхрон между стратегическите приоритети на България във външната политика и дейността на СТИВ към задграничните представителства на страната.

свързани

Споразумението е фокусирано върху редовно провеждане на специализирани обучителни курсове в сферата на икономическата дипломация за служителите и изработване на експертно помагало с практически направления. Целта е да се разширят познанията относно националните и международните механизми за развитие на икономическото сътрудничество и прилагането на дипломатическите умения на практика.

„Нека заедно направим така, че икономическата дипломация да допринася за това България активно да отстоява своите силни страни и да носи ползи за гражданите“, заключи вицепремиерът Мария Габриел.

Снимка: Министерство на външните работи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *