Мария Габриел: Жените са движеща сила за един по-добър свят, вдъхновяват

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе ключов лектор на международната конференция „EmpowerHer: Elevate to Excellence“, организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в партньорство с European Female Founders по повод Международния ден на жената.

EmpowerHer е световна инициатива на Американските камари в Европа, която насърчава предприемачеството на жените и лидерските им умения. Конференцията бе открита от главния изпълнителен директор на АТК Иван Михайлов, като сред участниците в дискусията бяха министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и председателят на Управителния съвет на Българския иновационен форум Моника Станишева.

„Днес празнуваме постиженията на жените, които дават сила, обединяват и показват как предприемаческият дух, съчетан с вдъхновение и стремеж, може да допринесе за икономически растеж. Това е ден, в който признаваме движещата сила на жените, която дава отговор на предизвикателства. Те са вдъхновяващи лидери и имат нужда от всеки глас, за да дадем видимост на таланта и опита им„, заяви Габриел.

свързани

По време на дискусията, представители на българската иновационна екосистема споделиха своя опит и дадоха насоки за бъдещи действия. Откроиха се следните теми: подкрепа за жените предприемачи, повече компании, ръководени от жени, необходимост от програми за лидерски умения при жените и информационни кампании. Тези послания бяха подкрепени и от Габриел, която призова за общи действия и инициативи.

свързани

По нейна инициатива сред приоритетите на българското членство в Съвета на ООН по правата на човека за 2024 – 2026 г. е включването на повече жени и момичета във всички сфери на политическия и обществен живот и достъпа до СТЕМ образованието със специален фокус към момичетата.

„Ключовите думи за постигане на успех са създаване на връзка между образование и предприемачество, стратегически инвестиции и достъп до капитал. Следващата стъпка е да организираме инициатива, за да дадем повече видимост на историите на успеха на момичета и жени новатори в сфери като енергетика, здравеопазване, мобилност, климат, наука и образование. Необходима е подкрепа за вече активните и вдъхновение и опора за тези, които са решили да поемат по техния път“, заключи още Габриел.

Снимка: Пресцентър на МВнР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *