Лесни начини за справяне с главоболието по време на бременност

През бременността се случват дълбоки промени в женския организъм и главоболието е често срещано оплакване. Главоболието по време на бременност не е причина за безпокойство, но то все пак може да причини силен дискомфорт на бременната. Хормоналните колебания в майчиния организъм увеличават кръвния обем, а повишените нива на стрес и наличието на умора могат да допринесат за появата или обострянето на вече съществуващите състояния. Главоболието може да стане по-често и по-силно изразено. При бременните жени е изключително важно да се разгранича обикновеното главоболие от това главоболие, което може да причини усложнения като гестационна хипертония и прееклампсия. Ако една бременна жена страда от мигрена, тя се повлиява още през първия триместър, защото зависи от нивата на естроген, които в този период започват да се стабилизира в оптимални граници.

свързани

Най-често причината за болката е в хормоналните промени, но безсънието, отказът от кофеин, дехидратацията, стресът, тревожността или депресията, напрежението в очите или нередовното хранене, водещо до ниска кръвна захар, също могат да са причина за главоболие. Обикновено главоболието, което се появява в резултат на бременността, се локализира от двете страни на главата и се усеща слабо.

Как може да се повлияе болката?

 • Хидратацията е изключително важна;
 • Нежни масажи на врата или слепоочията;
 • Поставяне на топъл компрес на врата или челото;
 • Почивка или релакс със затворени очи;
 • Чести краткотрайни дремки;
 • Може да се посети йога за бременни;
 • Чести разходки;
 • Леки упражнения;
 • Техники за релаксация и управление на стреса;
 • Хранене – често и по малко, като се избягва консумацията на кисело мляко, шоколад, отлежали сирена, фъстъци, сметана, консервирани меса, хляб, приготвен с прясна мая, дори и чаша слабо вино, тъй като тези храни увеличават риска да се изпита силно главоболие.
 • Лекарства, които се приемат задължително след консултация с лекар.

При наличие на мигрена по време на бременност трябва да се избягват някои определени неща, като хапването на шоколад, прием на хранителни добавки, силни звуци, остри миризми и ярки или мигащи светлини, често екранно време, интензивни тренировки, стресови ситуации, спорове и кавги.

свързани

Повечето главоболия могат да бъдат управлявани с корекции на начина на живот и нефармакологични интервенции. Всяка бременна жена трябва да остане бдителна, да не търпи болката и да се консултира с лекар, ако изпитва силно и продължително главоболие. Редовните пренатални грижи, здравословният живот и почивката са ключови елементи за осигуряване благосъстоянието на бъдещата майка и развиващото се бебе.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *