Куриоз! „Титаните” Иво Праховеца и Митьо Гърнето режат връзките на армията с НАТО (СНИМКИ)

Спор за част от имот в центъра на София между улиците „Г. С. Раковски“, „Ген. Йосиф В. Гурко“ и „Иван Вазов“ възникна между Военния информационен център на Министерството на отбраната и фирма, свързана с перничаните Иво Иванов – Праховеца и Димитър Борисов – Митьо Гърнето, собственици на сметосъбиращата компания „Титан“, които плашат, че ще резнат връзката на нашите военни с НАТО чрез събарянето на… тераса!

Двамата бизнеспартньори са решили да съборят балкон, част от сградата на информационния център, с аргумента, че тя влиза в техен имот. През март от фирмата („Краси – С“ ЕООД) са уведомили писмено министъра на отбраната (по това време все още Тодор Тагарев), че на 20 април ще премахнат „незаконната конструкция-подиум“, предаде „Дневник”.

„Така наречения от тях „подиум“ всъщност е железобетонна тераса, неразделна част от сградата на Военния информационен център“, обясни неговият зам.-директор Тома Иванов. Военните от години дават терасата под наем за популярното лятно заведение „Бийч бар“. Сега на това място се подготвя ново заведение от частните собственици на имота.

Военните: Терасата е част от стратегически обект

Военните реагират на писмото за събаряне с писма до ДНСК и до главния архитект на Столичната община Здравко Здравков, като предупреждават, че сградата е стратегически обект на Министерство на отбраната „с изградени оптични кабелни линии за постоянна връзка с ключови ведомства и с дипломатическите ни мисии в чужди държави“. Голяма част от комуникационните връзки са криптирани, добавят военните. Сградата преди години временно беше и информационен център на НАТО.

Тя е построена през 70-те години като ресторант „Чайка“ (градинката около нея носи същото име), наричан от софиянци „Домът на покойника“. Оттогава е реконструирана само фасадата, каза Тома Иванов. Той обяснява това, за да уточни, че терасата, за която има спор, не е достроявана по-късно. Сградата е прехвърлена от Столичната община на Министерството на отбраната през 1988 г. в замяна на съществуващото по онова време кафене „Бамбука“ до Народния театър.

През юли 2005 г. областният управител на София Росен Владимиров (ДПС) продава държавен терен с площ 1.55 дка между Военния информационен център (тогава на НАТО) и ул. „Иван Вазов“. „Според мен, когато е купен този имот през областната управа на София, е допусната грешка и част от нашия е описан в чертите на съседния – тези 120 кв.м тераса“, предполага Тома Иванов.

На 20 април заканата на „Краси – С“ не е била изпълнена, но в средата на терасата е поставена плътна ограда – на практика по границата между двата имота. Така част от терасата е в държавния, а другата (120 кв.м), за която претендират от групата на „Титан“ – в частния имот.

В имота на собствениците на „Титан“ вече тече изграждането на ново заведение на открито, а територията на строежа беше заградена.

Иво Иванов и Димитър Борисов от няколко години подготвят строеж и на пететажна сграда за банков офис в имота, който притежават чрез компанията „А-Трейд 3000“ ЕООД (и тя, и „Краси – С“ са собственост на „Нелсен – чистота“ ЕООД – част от „Титан интернешанъл холдинг“). Той е в другия край на градинката – където е градината на ресторант „Синият лъв“, за което „Дневник“ писа преди три години.

Незаконна сеч на дървета, санкции няма

При разчистването на терена през последните дни са отсечени дървета, сред тях 15-20-годишен явор, а другите саморасли акации. Пъновете им са извадени, заравнено е и отгоре е насипан дребен изкуствен камък, видя репортер на „Дневник“.

За сечта в частния имот не е представено разрешително в район „Средец“, на чиято територия е обектът. Районният еколог Мария Христова е била сигнализирана за изсичането от арх. Габриела Семова и арх. Весела Тончева. За „Дневник“ Христова поясни, че са извършили проверка.

„Ходихме там на място с колежката, но не сме видели нищо – нито дънери, нито друго. Единствено един клон е отрязан, но не знам кога е станало, дали не е при бурята през ноември. На кого да съставим акт“, риторично запита тя. Иначе за незаконно рязане на дървета, включително в частен имот, се съставя акт и глоба, която започва от 500 лева нагоре.

„Дневник“ потърси многократно един от инвеститорите, Димитър Борисов, за плановете им, както и на какво основание се изсичат дървета в центъра на София, но не успя да се свърже с него.

Инвеститорите от години искат разрешително за сеч

От 2021 г. същите инвеститори искат разрешително за изсичане на 25 дървета в другия имот – в градината на ресторант „Синият лъв“.

Тъй като става въпрос за повече от 11 дървета, по наредба разрешителното за сеч трябва да бъде одобрено от комисията по опазване на околната среда на Столичния общински съвет. През февруари 2023 г. комисията, в която преобладава ГЕРБ, одобри разрешението, но общественото недоволство накара председателят на общинския съвет тогава Георги Георгиев от ГЕРБ да върне доклада за ново разглеждане с препоръка да се намали броят на дърветата.

Комисията разгледа на 6 юли 2023 г. искането отново, този път за 21 дървета. В него се предвиждаше в карето между улиците „Раковски“, „Гурко“, „Иван Вазов“ и „Кузман Шапкарев“ да бъдат премахнати 2 смърча, 2 ели, 4 ясеновидни явора, 5 явора, 1 ясен, 1 липа, 1 бреза и 5 плодни дървета. „Всички те са в преобладаващо добро физиологично състояние, на възраст от 15 до 30 години“, обясни тогава ландш. арх. Елица Мирчева, началник „Благоустройствени дейности“ на общинското Направление „Архитектура и градоустройство“, пред комисията.

Тогавашните общински съветници Марта Георгиева и Иво Божков от „Демократична България“ единствени призоваха комисията да защити зелената система на града. Председателят на комисията Лорита Радева от ГЕРБ намери довод за отлагане на гласуването за следващо заседание.

„Така и не издадохме разрешително за сечта“, уточни сега – почти година по-късно – Георгиева за „Дневник“. Част от тези набелязани дървета обаче бяха отсечени сега.

Спорът за терасата продължава

Бетонната тераса засега не е премахната, но тъй като тя попада в съседния имот и по т.нар. приращение става притежание на неговите собственици.

От Военния информационен център търсят решение на казуса с терасата. Твърдят, че търпят загуби, защото имат договор за наем с веригата „Мементо“, което отваряше там през лятото „Бийч бар“.

Вариантите са два – или съдебно дело за решаване на спора, или извънсъдебно споразумение, казва Тома Иванов, зам.-директор на информационния център. За втория вариант военните са склонни да предложат замяна, като предлагат част от градината, която е пред тяхната сграда до тротоара на ул. „Раковски“.

За разчистване на строителните отпадъци собствениците имат План за безопасност и здраве, одобрен от район „Средец“. В него не се споменава нищо за извозване на премахнати дървета, заявиха от района.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *