Корнелия си опече нов мандат на върха в БСП

Корнелия Нинова, която досега винаги е парадирала, че БСП е най-демократичната партия у нас, понеже с прекия избор на председател думата имат редовите членове, а не олигархичните лобита, е на път до зачеркне всичко това, констатира „Уикенд”.

Да върнем лентата назад – в БСП за първи път направиха пряк избор на лидера си през 2020 г. Тогава Нинова победи трима конкуренти за поста. Самото решение за пряк избор на лидера пък е взето от конгрес на БСП през 2017 г. Нещо повече, предложението за този демократичен избор е на самата другарка Нинова.

Само че сега, за да си гарантира пореден мандат начело на БСП, тя решила да промени устава и изборът на председателя вече да не е пряк, а да се решава от делегатите на конгреса. Това ни прошепват източници от „Позитано” 20, запознати с плановете й, като допълват, че с тази идея са запознати много тесен кръг съмишленици.

Как на практика може да се изпълни този план? С няколко добре обмислени стъпки, обясняват източниците ни. При това промяната в устава щяла да се случи още това лято, на заседание на 50-я конгрес на БСП.

В момента, както е известно, в 24-те района на градската организация на социалистите в София тече отчетно-изборна кампания. Дотук се стигна предсрочно с решение на Националния съвет на БСП от 25 февруари. Това решение отряза главите на ръководствата на градския и районните съвети на БСП.

Затова започна пълен цикъл на отчети и избори в Софийската партийна организация. Преди това, да припомним, пламна скандал, понеже социалистите – съветници дадоха гласовете си заедно с „Продължаваме промяната – Демократична България”, „Спаси София” и ГЕРБ – какъв ужас! –  за Цветомир Петров от ПП, който стана председател на Столичния общински съвет.

Мандатите на „предателите” веднага са прекратени и те нямат право в продължение на една година да се борят за постове в партията. От друга страна едва ли има изненадани от това развитие.

Известно е, че отношенията между централното ръководство на БСП, по-точно Корнелия Нинова, и местната софийска структура на партията традиционно не са добри. Според запознати тя вече е решена на всяка цена да сложи в ред градската организация, тоест окончателно да постави за ръководители свои протежета.

Предполага се, че след като бъдат овладени кадрите по места, в разгара на лятото, когато всички са станали лениви от жегата и ваканционното настроение, ще се свика и въпросното заседание. Тогава ще се промени уставът и изборът на председател отново ще бъде възложен на делегатите на конгреса. По този начин на 51-я конгрес на БСП през есента Корнелия Нинова със сигурност ще триумфира. „Така се води партия – с твърда ръка!” – подчертават източниците ни. 

На отчетно-изборните събрания, наред с ръководствата на структурите, се обсъждат и варианти за евродепутати. В районите правят номинации, предлагат когото им хрумне, но последната дума, според запознати, ще има Корнелия Нинова. С най-сериозни шансове за водач на листата бил Кристиан Вигенин.

До неотдавна за второто място се спрягал бившият председател на столичната организация на БСП Калоян Паргов. Както се знае, дългогодишният шеф на социалистите в София също отнесе партийно наказание и беше изключен от Националния съвет. Той дори води и съдебни дела, които спечели.

В последните месеци обаче уж имало стопляне на отношенията. Паргов, според източниците ни от „Позитано” 20, направил доста опити да оправи отношенията си с Нинова. Само че на всичко това е сложена точка, понеже той е засечен сред участниците в сбирката тези дни в НДК, наречена „За бъдещето на БСП и лявото”. На нея стана известно, че е основано ново движение – „Бузлуджа”.

Иван Таков, сваленият доскорошен столичен шеф на БСП, е предводителят на бузлуджанците, сред които са президентът Георги Първанов, Сергей Станишев, Мая Манолова, Ваня Григорова, Георги Пирински и други известни лица.

Сред тях е и Янчо Таков, а съратниците на Корнелия Нинова не пропускат да се присмеят: „Това момченце няма ли да порасне!”. Репликата е по адрес на Иван Таков, понеже според опонентите му той никъде не мърдал без татко си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *