Концерти, метростанции, театри, летища: Дългият списък на атентатите в Москва

Нападението в концертната зала „Крокус сити хол“ в московското предградие Красногорск в петък вечерта, 22 март, отне живота на над 130 души. То влиза в дългия списък с терористични атаки в столицата на Русия. Културни събития и общественият транспорт във и край Москва отново и отново стават мишена на нападателите.

На 23 октомври 2002 година 40 чеченски бойци нахлуха в театър „Дубровка“ в Москва и взеха за заложници над 800 зрители. Най-малко 130 души загинаха по време на операция за освобождаването на заложниците, проведена три дни по-късно. Похитителите тогава бяха поискали незабавното изтегляне на руските войски от Чечения.

свързани

На 5 юли 2003 две атентаторки се взривиха на ежегодния рок фестивал „Крила“, който се провежда на открито на летището Тушино край Москва. Тогава загинаха 15 души, а други 50 бяха ранени. Отговорност за това нападение поеха чеченските сепаратисти.

От средата на 1990-те години московското метро многократно е било обект на кървави атентати.

На 6 февруари 2004 атентатор самоубиец уби 39 души, след като взриви бомба в движение в една от мотрисите на метрото между две спирки.

свързани

През 2009 бомба в експресен влак от Москва за Санкт Петербург отне живота на 26 души. Отговорност за нападението пое тогава висш ислямистки терорист, също от Чечения.

На 29 март 2010 взривове в две метростанции в Москва убиха 41 души и раниха други 88 човека. При двойния атентат се взривиха две жени от руската република Дагестан в Северен Кавказ – съпруга и вдовица на ислямистки бойци.

На 24 януари 2011 международното летище Домодедово в Москва също става обект на терористична атака. Там атентатор самоубиец уби 37 души в залата за пристигащи пътници. Отговорността за нападението бе поета от сепаратистката групировка „Кавказко емирство“.

свързани

На 13 септември 1999 при нападение в осеметажна жилищна сграда в Москва загинаха 118 души. Голяма част от жертвите на експлозията в ранните сутрешни часове загинаха в съня си. Атентатът бе част от поредица от нападения в жилищни комплекси в Русия. Тогава при общо пет експлозии в рамките на две седмици загинаха 293 души в Москва и други руски градове.

В повечето случаи следите на тези нападения водеха до ислямисти в Южна Русия, особено в Чеченската република. През 1990-те години Русия води там две войни срещу сепаратистите, пише DW.

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *