Кои навици от ежедневието ни състаряват?

Никой не иска да остарее, но това все някога се случва. Най-лошото е, когато имаме някои вредни навици всеки ден, за които не осъзнаваме, че ни състаряват по-бързо. За да забавим стареенето е важно да знаем къде грешим в ежедневието си.

Кои са вредните навици, които ежедневно ускоряват остаряването?

Алкохол

Алкохолът състарява, особено в големи количества и особено ако е ежедневен навик. Колкото повече алкохол пиете, толкова по-бързо се случва стареенето на клетките и кожата. Торбичките под очите ще са най-малкият ви проблем. Алкохолът причинява възпаления в тъканите, които състаряват, а в допълнение пречи и на синтеза на колаген.

Заседнал начин на живот

Продължителното седене ви състарява. Ако имате заседнал начин на живот, опитайте се да промените това. Движете се повече, за да ускорите метаболизма си и да се поддържате млади. Тренировките, упражненията, ходенето пеша – всякаква дейност и физическа активност забавя стареенето и стимулира обновяването на клетките.

Пушене

Ако пушите, това със сигурност ще ускори стареенето. Цигареният дим и всички канцерогенни вещества в него ви правят по-стари.

Консумация на червено месо

Редовната и ежедневна консумация на червени и тлъсти меса ускорява стареенето. Не само предизвиква висок холестерол, от което могат да възникнат сърдечносъдови заболявания, но и ви състарява.

Недостиг на витамин D

Дефицитът на витамин D също може да е в основата на преждевременното стареене. Ниските нива на този ценен витамин могат да ускорят стареенето и да повишат възпаленията в тялото.

свързани

Консумация на вредни храни

Преработените храни и добавените захари могат да са една от главните причини за преждевременно стареене. Всички съставки в тези нездравословни храни предизвикват възпаления, хормонален дисбаланс, предпоставки за хронични заболявания, които водят до състаряване на кожата, тъканите, организма като цяло.

Придържането към здравословното хранене е един от ключовете към запазването на организма млад за по-дълго.

Липса на сън

Сънят е един от най-важните фактори за по-дълготрайна младост. Той е важен не само за красотата, но и за младостта на клетките.

Ако имате нездравословни навици по отношение на съня, това ще се отрази на стареенето на клетките и тъканите, като ще ускори стареещите процеси в тях. И обратно – колкото по-здрав и редовен сън имате, толкова повече стареещите процеси се забавят.

Снимка: Pexels

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *