КЕВР: „Топлофикация София“ нарушават Закона за енергетиката

Със заявлението си за цени на топлинна енергия за периода 1.07.2024 г. – 30.06.2025 г.  „Топлофикация София“ ЕАД, за първи път досега и единствена от всички топлофикационни дружества, е посочила две различни стойности на еднокомпонентната цена на топлинната енергия, заявиха от Комисията по водно и енергийно регулиране.

„Подобен подход създава условия за противоречиви тълкувания от страна на обществото и медиите каква точно е предложената от дружеството цена на топлинната енергия“, поясниха от комисията.

свързани

Съгласно ценовия модел на КЕВР за изчисляване на цената на топлинната енергия, дружеството е посочило 125,08 лв./МВтч., без ДДС – стр.2, ред 1 и на стр. 11 в своето заявление.

„Публикуваната в някои медии еднокомпонентна цена на топлинната енергия от 97,78 лв./МВтч., без ДДС, отразява надвзетия приход на дружеството в размер на 195,932 млн. лв., поради по-ниските цени на природния газ и на квотите въглеродни емисии за предшестващия регулаторен период. Това означава продължаване на кръстосаното субсидиране между произвежданите топлинна и електрическа енергия, т.е. намаляване на цената на топлинната енергия за сметка на много висока цена на електрическата енергия“, посочиха от КЕВР.

свързани

По техни думи подобен подход осигурява по-ниска цена на топлинната енергия за потребителите на „Топлофикация София“ ЕАД, за сметка на по-висока цена на електрическата енергия, заплащана от всички потребители  в страната и е в нарушение на Закона за енергетиката.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *