Как се става декан?! Нотариуса отровил и Медицинския университет!

Време е и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов да се намеси директно в скандала с Мартин Нотариуса и неговите производни, които минават под радара и продължават да пускат отровните си пила по цялата снага на държавата – от политиката, през бизнеса и правосъдието, чак до академичните среди и здравеопазването, пише до Narod.bg източник от Медицинския университет-София.

Именно оттук дойде новината за копие на Мартин Божанов – Нотариуса, чрез който плагиатите от катедра „Дентална, орална и лицево-челюстна хирургия” Евгений Алексиев и Зорница Михайлова са станали доценти.

Провокиран от разследването на Narod.bg за престъпните безобразия във ВУЗ-а, източникът осветли един детайл, който налага намесата на прокуратурата. Предвид важността на случващото се, което все пак касае обучението на бъдещите дентални лекари, а оттам и нашето здраве, е наложително на казуса да обърне внимание самият Борислав Сарафов.

Вече описахме в детайли, че любовната двойка Евгений Алексиев и Зорница Михайлова са доказани плагиати, което недвусмислено е установено и доказано. Тандемът преписвал един от друг за публикации в чуждестранен здравен журнал, които пък са им необходими за явяване на конкурс за доценти.

Въпреки, че всички фактори в Медицинския университет са наясно с престъпната схема, статиите им са одобрени и вместо дисквалификация двамцата получат заветната титла.

Сега става ясно, че основният мотив да се признаят текстовете на преписвачите е, че двойката заверили пълномощно, че са позволили да се преписват един от друг?! Работа на прокуратурата, ректора на МУ-София проф. Бойчо Ланджов и Министерството на образованието и науката е да осветят широката публика кой точно е тоя нотариус, който си е позволил да легализира престъплението „плагиатство” и дали това преписвачеството може да се възприеме като модел за кариерно израстване?

Затова е нужно да се публикуват декларациите на двамата „доценти”, така ще стане ясно и кой е нотариусът, отровил и академичните среди.

Криминалният сюжет пък е буквално неглижиран от проф. Радомир Угринов, който е бил част от комисията, оценила „трудовете” на двамата преписвачи, защото е чиста проба плагиатство да увеличиш по 2 публикациите си, изискуеми от закона за издигане до доцент, като препишеш колежката, която дори ти е любовница.

Ето и 5 въпроса, на които Narod.bg ще поиска отговори на базата на Закона за достъп до обществена информация от ректора на Медицинския университет, с копие до проф. Павел Станимиров и до министъра на образованието проф. Галин Цоков:

  1. Как в рамките на една катедра – Факултет по дентална медицина, се съвместяват специалности от спектъра на денталната медицина (дентална и орална хирургия) с изцяло медицинска специалност (лицевочелюстна хирургия)?

Как лекари по дентална медицина са в състояние да преценяват научната стойност на работата на лекари по медицина и обратното? По логиката на това, че специалностите работят в една и съща област, защо в катедрата няма УНГ специалисти и неврохирурзи, например?

Реклама

2. Нотариално заверените декларации, че двамата незаконно издигнати доценти Евгений Алексиев и Зорница Михайлова се упълномощават да използват материалите си взаимно създава нечуван дотогава прецедент. По този начин всяка любовна двойка може да умножи броя на публикациите си бързо и лесно. Редно ли е това?

3. Упоменатите преписани статии са изключени от списъка за хабилитация, което е признание за наличен проблем. Останалите статии били ли са достатъчни за хабилитацията на Петков и Михайлова? И редно ли е при на практика признат проблем процедурата за продължи безпрепятствено?

4. Защо асистенти на 1/2 и 1/4 трудови договори към ФДМ имат право на цял глас в научните съвети – катедрен, факултетен и т.н.? По този начин катедрата е превзета от млади и силно зависими от ръководителя на Катедра по дентална, орална и лицево-челюстна хирургия Павел Станимиров асистенти, които прекарват малко време във ФДМ и биват призовавани под знамената само при нужда, като например на вота за декан утре, на който той е един от тримата кандидати.

5 . Защо на морално компрометирани в професионален и личен план хора се дава път и са предпочитани пред асистенти, които имат повече опит, стаж и заслуги? Зорница Михайлова, например, е председател на Комисия по оценка на качеството на образованието, което е смешно, ако не тъжно.

В момента дори е член на Комисията по прием на документите на кандидатите за избор на декан нов декан на Факултета по дентална медицина към Медицинския университет, който както Narod.bg вече писа, ще е утре – 26 март. Подготвяна е  като част от екипа на проф. Павел Станимиров, за зам.-декан по чуждоезичното обучение. Условието е Станимиров да победи… Дали Зорница и нейният любовник Евгений Алексиев няма да направят всичко за тази победа е риторичен въпрос…

Заповедта е на декана, но доценката със спорно реноме е предложена от катедрата и лично от Павел Станимиров, за когото не е тайна, че е близък приятел на гаджето ѝ Евгений Алексиев.

Затова и неофициално Зорница е гласена за зам.-декан по чуждоезичното обучение

Не е ясно и защо „доцентката” е набутана в временната Комисия по прием на документите на кандидатите за декан. Т.е., тя и още двама приближени до проф. Павел Станимиров разглеждат документите на кандидатите и решават дали да бъдат допуснати до изборите?!

Източникът на Narod.bg от Медицинския университет не скри, че всички тези позиции палавата петричанка заема благодарение на Станимиров. В катедрата има и други доценти, но те не намират място в комисиите.

Както първи съобщихме,  вотът утре – 26 март 2024-а от 9,30 ч., за когато е насрочено Общо събрание в Първа аудитория на ФДМ, на което четвърта точка от дневния ред е именно избор на декан на ФДМ, МУ – София с мандат 2024 – 2028 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *