Как да изберем нови джанти за колата

Обикновено свързваме купуването на нови джанти за кола с идеята, че искаме да придадем по-спортен и различен външен вид на автомобила ни. Честно казано джантите имат много по-важна роля от това да направят колата ни атрактивна. Те трябва да бъдат в изправно състояние, за да гарантират нашата безопасност. Затова, когато избираме нови джанти за колата е важно да вземем предвид и други фактори, освен външния им вид – здравина; размер; материал, от който са направени; подходящи ли са за нашата кола; ще ни бъдат ли необходими втулки за джанти или фланци за джанти, за да ги монтираме и други важни подробности, които ще разгледаме в този материал.

Видове джанти за кола

Първото, което трябва да отбележим е, че има три вида джанти. Накратко за тях:

  1. Лети джанти – тези джанти са направени от алуминий, което ги прави по-леки от останалите, но за сметка на това лесно се кривят, предвид твърдостта на материала, от който са направени. Едно от предимствата на летите джанти е по-малко износване на гумите. Също така предоставят и по-добра маневреност и ускорение на автомобила.
    2. Стоманени джанти – тези джанти са по-тежки от летите, но са по-издръжливи и по-евтини. Железните джанти са добър избор за хората, които карат в тежки условия или по неравни пътища.
    3. Ковани джанти – това е най-новото предложение на пазара и дори има модели, които са по-леки от алуминиевите джанти. Те също са податливи при удар, но за разлика от алуминиевите не се чупят, а само се деформират, което позволява ремонтирането им. В момента това е най-скъпото предложение на пазара.

Най-важните неща, които да знаем при избора на нови джанти:

– Размерът е много важен. За всеки автомобил има точно определен размер джанти и гуми, които са посочени от производителя. Препоръчително е да се придържате към тях. Не, че не може да сложите 20ки на голф 4, но ще трябва да махнете калниците, за да може колата да завива. Затова трябва да се уверите, че новите джанти ще отговарят на размерите на вашия автомобил.

– С поставянето на по-големи джанти трябва да имате предвид, че и разходът на гориво ще се увеличи. Градска легенда гласи, че с всеки цол, който вдигнете над посочения от производителя, ще увеличите и разхода с 1 на 100л.

– Когато избирате джанти трябва да знаете какво е междуболтовото разстояние на вашия автомобил и централния отвор. В противен случай може да ви се наложи да използвате фланци за джанти или втулки за джанти, за да можете да ги качите на колата.
– Монтажът е също важен. Добрият сервиз ще може да монтира джантите правилно и сигурно. Некачественият монтаж може да бъде причини сериозни повреди на автомобила и да застраши безопасността ви по време на път.

Защо хората предпочитат алуминиеви джанти

Те са достъпни и предлагат голямо разнообразие от модели за всеки вкус. Неминуемо и разликата в тежестта между тях и стоманените джанти е определяща при избора. Макар, че основния им недостатък е, че са направени от мек материал, който е податлив към кривене и повреди от удари, то добрата новината е, че не се чупят, а само се деформират. Това позволя тяхното ремонтиране.

Изправяне на криви джанти

Има много причини, които могат да предизвикат кривене на джантите, като например удар в бордюр, преминаване през дупка с голяма скорост или неравномерно натоварване на колата. Ако виждате, че джантите ви са изкривени, трябва да ги изправите в сервиз, за да предотвратите нежелани последици като неправилно балансиране на колелата или износване на гумите. Имайте предвид, че една джанта не може да се изправя прекалено много пъти, тъй като рискувате да се счупи и да се наложи заваряването й, което е възможно най-нежелания вариант в тази ситуация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *