Какво показват проверките на БАБХ за месото и яйцата преди Великден?

„Не са констатирани сериозни нарушения при засилените проверки по повод предстоящите празници към момента„, коментира Бистра Иванова, началник на отдел „Контрол на храните и граничен контрол“ към ОДБХ-София, при извършване на проверка в хранителен магазин по повод предстоящите празници.

Тя обясни, че магазинът е избран на случен принцип. Проверката обхваща сградния фонд, технологичното оборудване, условията, създадени за извършваната дейност, режим на съхранение на храните, съпровождащата документация, начин на съхранение, етикети, здравни книжки на персонала и други документи. При проверката инспекторите от ОДБХ София град не констатираха нарушения.

свързани

Фокусът е върху традиционните за трапезата храни – агнешко месо, козунаци, яйца, бои за яйца„, допълни тя.

Иванова уточни, че засилените проверки се извършват по заповед на изпълнителния директор на БАБХ – в период от 08.04. до 08.05.2024 г. Те са част от официалния контрол, който провеждат инспекторите от Агенцията. Проверките, които се извършват по план, по сигнали и жалби на граждани също не са спирали.

„От 8 април до настоящия момент са извършени над 2000 проверки на територията на страната. Установени са нарушения, които касаят сградния фонд, технологичното оборудване, храни с неясен произход. Предприети са административни мерки. Съставени са шест акта, насочени са за унищожаване храни, които са с неясен произход – около 200 килограма храни от животински произход и 50 килограма от неживотински. Издадени са 26 предписания за коригиране на несъответствия, които не крият непосредствен риск за здравето на потребителя“, каза още тя.

свързани

„Най-често констатираните нарушения от БАБХ са непълна етикетировка на храни, липса на документи и на проследимост, нарушение в режима на съхранение, понякога лоша хигиена, случват се да бъдат открити храни с изтекъл срок на годност“, посочи Иванова. По думите ѝ няма установени несъответствия на храни с изтекъл срок в големи количества.

Тя призова потребителите внимателно да четат етикетите на продуктите, които купуват и да пазаруват от регламентирани места.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *