Какво води до гаденето и повръщането при бременните жени?

Според проучване, публикувано в списание Nature, гаденето и повръщането, които често определят първия триместър на бременността, се причиняват предимно от един хормон. Изследователите заявиха, че откритието може да доведе до по-добро лечение на сутрешното гадене, включително на редки, животозастрашаващи случаи.

свързани

Проучването потвърждава резултати от предишни изследвания, които сочеха хормона, наречен GDF15. Изследователите са установили, че количеството на хормона, циркулиращ в кръвта на жената по време на бременността, както и излагането ѝ на него преди бременността, определя тежестта на симптомите.

свързани

Повече от две трети от бременните жени изпитват гадене през първия триместър. А приблизително 2% от жените са хоспитализирани заради състояние, наречено хиперемезис гравидарум, което причинява непрестанно повръщане и гадене през цялата бременност. Състоянието може да доведе до недохранване, загуба на тегло и дехидратация. То също така увеличава риска от преждевременно раждане, прееклампсия и образуване на кръвни съсиреци, като застрашава живота на майката и плода, предаде БГНЕС.

Снимка: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *