Каква е загадката на Мадарския конник?

В предаването „Операция история“ и рубриката „Тяхната история“ най-познатият и най-загадъчен паметник по нашите земи – Мадарският конник, коментира изследователят проф. Христо Смолянов. Мадара е определян като единствен по рода си скален барелеф с огромни размери в Европа от ранното Средновековие.

Според повечето изследователи е изобразен български владетел, според други става дума за артефакт в традициите на тракийския Херос. Има изследователи, които твърдят, че това може да е нещо много по-древно.

„Мадарският конник е изключително интересен обект, но не по-малко интересно е точното място, на което той се намира, и пространствените кодове, които го свързват с двореца на Тервел, Крум и Омуртаг и тронната палата на Омуртаг. Удивително е и мога да кажа с убеденост, че древните българи са имали изключително интимно отношение с пространството, разбирали са неговите кодове и са могли да позиционират своите сакрални градежи там, така че да са в свещени точки от тази великолепна земя, на която ние сме знаели пропорциите и размерите още тогава“, разказа проф. Смолянов пред Bulgaria ON AIR. 

Според него Мадарският конник отразява българския дух да управляваш с добро.

Гледайте целия разговор във видеото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *