„Ислямска държава“ заплашила Русия месец преди атентата

Месец преди терористичната атака в концертната зала „Крокус сити хол“ – терористичната групировка „Ислямска държава“ е публикувала видео със заплахи срещу Русия. То е билo разпространено на 18 февруари от Telegram канал, свързан с джихадистите. Изтоковедът Руслан Сюлейманов споделил с Министерството на отбраната в Москва преведен откъс от видеото на арабски език, в което представители на „Ислямска държава“ осъждат Русия, съобщава УНИАН.

В този откъс гласът зад кадър осъжда руснаците за отношението им към талибаните.

свързани

Сред онези, които се опитваха да установят връзки на приятелство с талибаните, бяха руски престъпници, които сеят хаос на земята. Те нахлуха в домовете на мюсюлманите и стигнаха до крайности, като се биеха и ги разселваха в различни части на земята“, се казва в разпространения запис.

След това видеото показва съобщение от член на „Ислямска държава“, който се взривява близо до руското посолство в Кабул през 2022 година. Най-малко осем души загинаха тогава, припомня медията. След това видеото продължава с пусна песен на руски: „Скоро, много скоро ще се пролее кръв“.

свързани

Освен това САЩ, Индия и Китай също са обвинени в подпомагане на талибаните. Според Сюлейманов всички тези държави са мишени за „Ислямска държава“.

„Това не е нищо повече от пропагандно видео. Нямаше директни заплахи, изявления, че ИДИЛ готви атака срещу Русия – нямаше такива неща“, коментира експертът, цитиран от „Фокус“.

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *