Интернет прегря – Циганка ли ще управлява София? Ваня Григорова била мангалка от гетото “Христо Ботев”

Лявата кандидат-кметица на София разчитала на мощен ромски вот, обещавала на събратята си да ядат без да бачкат

Позор, до там ли се докарахме, една циганка да ни управлява, питат се кореняк софиянци по адрес на бесепарската кандидат-кметица Ваня Григорова. Напористата мургава дама с типичните за етноса синкави устни и венцѝ дава сериозна заявка за влизане в управлението, а социолозите й отреждат почетното трето място, което е гаранция, че със сигурност синдикалистката ще влезе в бъдещия общински съвет. Слуховете, че мангалски тумби ще окупират изборните секции в подкрепа на посестримата си допълнително нажежават страстите и опасенията, че като нищо Григорова може да стане втора и да избута до балотаж, прогнозират печени изборджии.

Спекулациите с етноса на Ваня не са от вчера, но до сега някак си оставаха на заден план, т.к госпожата не проявяваше големи политически амбиции.

Мнението на редакцията ни е, че израстването на едно момиче от училищна чистачка до върха на местното самоуправление е повод за гордост и адмирации. Онова, което ни притеснява е фактът, че синдикалистката отказва да обели дума за произхода си. А щом се срамува от рода̀ и корените си, то какво ли още е готова да скрие след влизането във властта?

На същия акъл е и потребител от Фейсбук, който пише: “Ваня Григорова била израснала в кв. “Христо Ботев” (бел.ред.: бившето ромско гето “Абисиния”). Значи, не само прилича на циганка.Не знам защо го крие,това не е недостатък,напротив за уважение е, че се е издигнала до кандидат кмет на София”.

Това е само един от постовете в социалните мрежи, посветен на етническата принадлежност на кандидатката, и може би най-благовъзпитания. Важно е да отбележим, че по форумите хората не осъждат циганската й жилка, а обстоятелството, че така грижливо я замита под килима. Цигани има и е имало в почти всички партии, и те гордо представляват събратята си, изтъквайки етническата си принадлежност. Но Ваня Григорова подозрително мълчи.

Масло в огъня наливат и слуховете, идващи откъм ромските гета, че фаворитката на БСП за кметица на София била обещавала на живущите там щедри социални помощи по общинска линия и финансови поощрения за второ, трето и четвърто дете, без оглед на образователния ценз на родителите. Дали това е вярно, не се наемаме да спорим с момчетата от “чистотата”, които сами се хвалят, но също добавя щипка притеснение към и без друго деликатния демографски проблем и стремежа да се подпомага само т.нар. “образовано родителство”. Терминът беше въведен в Западна Европа в началото на новия век и идва да каже, че бюджетът следва да поощрява единствено онези семейства, където майката и бащата са учили поне няколко десетилетия след трети клас, без оглед на техния етнос, цвят на кожата и вяра.

Самата Григорова е прекрасен пример за момиче, израснало в махалата, бачкало като чистачка на училищни клозети, но имало куража да изплува от безпросветната тиня, да се дипломира и да заеме подобаваща роля в обществото, защитавайки онеправданите и в този смисъл е длъжна да има ясна политика за интегрирането на ромите.

Други спекулации наричат Ваня един от добрите резултати на стремежа на БКП и Тодор Живков да извадят циганите от гетото. По Татово време имаше няколко плана за подбор на будни и талантливи ромски младежи, които партията-държава да подпомага, а те да й служат предано, когато “станат хора”. Често такива отхранени циганета са ставали доносници в ДС и са топяли пред народната милиция когото сварят, разказват запознати с архивите на старата власт.

При претендентката на БСП за София, последната част от концепцията видимо е сработила – целият й професионален живот е посветен на крайните левичарски идеи за ядене на аванта и по-малко труд, разказват наблюдатели на възхода й.

По този повод любители на конспирациите подхвърлят, че докато Васил Терзиев олицетворява тежката номенклатура на Държавна Сигурност, то Ваня Григорова е представител на по-семплите комуняги, някои от които – с ромска жилка. Така единият щял да превземе жълтите павета, а другият – крайните квартали. А за кореняк софиянците и демократи по душа ще останат два избора – Терминал 1 или Терминал 2, гаврят се отчаяни избиратели в интернет.

Източник: kriminalni.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *