Избраха Знеполския епископ Арсений за Сливенски Митрополит

С гласовете на митрополитите Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Русенски Наум, Старозагорски Киприан и Доростолски Яков, Знеполският епископ Арсений бе избран да заеме овдовелия престол на Сливенския митрополит.

Знеполският епископ Арсений (Атанас Димитров Лазаров) е роден на 18.11.1986 г. в гр. Стара Загора. Основното си образование завършва в с. Осетеново, община Павел баня.

Завършва с отличие пълния петгодишен курс на обучение в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” през 2006 г., след което е приет в Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски”, продължава обучението си в Пловдивския университет „Преп. Паисий Хилендарски” – специалност „Теология”, който завършва с отличен успех през 2009 г.

Приема монашески постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11.08.2007 г. в Кукленския манастир „Св. св. Козма и Дамян”. Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 г. Възведен е в архимандритско достойнство на 06.12.2009 г. в катедралния храм „Успение Богородично” – гр. Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 г. до 2010 г. е енорийски свещеник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия, от 2009 г. е Директор и ръководител на първата църковна православна телевизия – ППТВ. От 2010 г. е назначен за духовен надзорник на Пловдивската епархия, а от 2012 г. и за Председател на митрополитския храм „Св. Марина” – гр. Пловдив.

На 02.07.2014 г., по решение на Св. Синод на БПЦ – БП от същата дата, е наречен за Знеполски епископ, а на 06. 07.2014 г. в митрополитския храм „Св. Марина“ – гр. Пловдив е хиротонисан и от същата дата е назначен за Викарен епископ на Пловдивския митрополит, която длъжност изпълнява и до днес.

Вижте повече във видеото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *