Зеленски уволни шефа на Съвета за национална сигурност, мести го на нова длъжност

Украинският президент Володимир Зеленски уволни секретаря на Съвета за национална сигурност на Украйна Олексий Данилов и го замени с ръководителя на своята агенция за външна разузнавателна дейност Олександър Литвиненко в рамките на ново сътресение в управлението, което последва ремонта на висшето военно командване миналия месец.

В поредица от бланкетно формулирани укази, публикувани на уебсайта на президента повече от две години след пълномащабното нахлуване на Русия, не бяха посочени причините за промените.

свързани

Олексий Данилов, напускащият секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана, заемаше длъжността си от октомври 2019 г., само няколко месеца след встъпването в длъжност на Зеленски.

По-късно в нощното си видеообръщение Зеленски заяви, че Данилов е прехвърлен на нова длъжност, като подробностите ще бъдат оповестени по-късно.

Той не посочи причина за отстраняването на Данилов, но заяви, че очаква засилването на стратегическите способности на държавата да прогнозира и влияе върху процесите, от които зависи националната сигурност.

свързани

„Укрепването на Украйна и обновяването на държавната ни система във всички сектори ще продължи“, добави Зеленски.

Зеленски назначи за ръководител на съвета 51-годишния Олександър Литвиненко, ръководител на Службата за външно разузнаване, който няма почти никакъв обществен профил, предаде БГНЕС. В обръщението си Зеленски заяви, че назначеното от него лице ще съчетае опита си като шеф на разузнаването със задачите, които стоят пред Украйна по отношение на сигурността и отбраната.

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *