Зеленски: Тръмп ще се противопостави на американските граждани, ако подкрепи Русия

„Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп ще се противопостави на волята на американските граждани, ако подкрепи Русия в нейната тотална война срещу Украйна”, заяви украинският президент Володимир Зеленски пред CNN.

Като най-вероятния кандидат на републиканците за предстоящите президентски избори през 2024 г., влиянието на Тръмп върху партията допринесе за продължаващата безизходица в Конгреса по отношение на американската помощ за Украйна. По-рано през февруари Сенатът прие законопроект за финансиране, съдържащ 60 млрд. долара помощ за Украйна, но председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън досега отказваше да го подложи на гласуване.

свързани

Въпреки безизходицата Зеленски заяви, че наскоро е разговарял с Джонсън и е оптимист, че финансирането в крайна сметка ще бъде прието.

„Джонсън каза, че ще направи всичко възможно, за да подкрепи Украйна, и че е на наша страна, и че разбира колко са героични нашият народ и нашите войници“, каза украинският президент.

свързани

В същото време високопоставени законодатели от Демократическата партия твърдят, че бездействието на Джонсън по отношение на Украйна в крайна сметка се дължи на влиянието на Тръмп. Бившият американски президент отдавна критикува американската помощ за Украйна – позиция, която съответства на неговите външнополитически възгледи от типа „Америка на първо място“. Той заяви, че ще успее да договори мир в Украйна в рамките на 24 часа, въпреки че не уточни конкретни стъпки за постигането на това.

свързани

Тръмп също така предизвика безпокойство сред съюзниците от НАТО, когато каза, че ще насърчи Русия да прави „каквото си поиска“ с членовете, които не изпълняват изискването за 2% разходи за отбрана. Зеленски отговори, че републиканецът не разбира истински Владимир Путин, защото САЩ никога не са воювали пряко с Русия, предаде БГНЕС.

„Не мисля, че той разбира, че Путин никога няма да спре“, каза украинският лидер.

Зеленски се спря и на безизходицата по отношение на американската помощ, като заяви, че Украйна не само няма да може да предприеме нови контрадействия, но вероятно ще се бори да защити сегашните си позиции. Оценките му съвпадат с тези на други украински и американски официални лица, които твърдят, че липсата на военна помощ от САЩ пряко е допринесла за влошаването на украинските позиции на бойното поле.

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *