Защо въглехидратите са важни за изграждането на мускули?

Храненето с повече протеини е препоръчително за изграждане на мускули, но изключването на въглехидрати би могло да навреди на процеса. Макар и протеините да изграждат силни мускули, въглехидратите дават енергията, необходима за тренировките.

За растежа на мускули се изисква балансирането между два процеса – разграждането на мускулни влакна и съответното им възстановяване и подсилване. Набавянето на достатъчно протеин в храненето е необходимо за изграждане на силни мускулни влакна. Протеинът съдържа аминокиселини с разклонена верига, които участват в състава на мускулните влакна – левцин, валин и изолевцин.

свързани

Освен, че подобряват мускулната маса, левцин и изолевцин действат и за регулиране нивата на кръвната захар и намаляване на възпалението. Валин има роля не само в подсилването на мускули, но и за подобряването функцията на черния дроб при болести като цироза. За поддържане на мускулната маса се препоръчва консумирането на около 1,2 грама протеин за всеки килограм от телесното тегло, като повишаването на количествата протеин спомага за уголемяване на мускулите.

свързани

Докато протеините действат за изграждането на нови мускули, въглехидратите са ключови за разграждането на мускулните влакна. Тренировките действат за разграждането на влакната, но протеините не дават достатъчно енергия на организма за продължителен период на интензивно спортуване.

Въглехидратите съдържат глюкоза, съхраняваща се в мускулите. Друго предимство на въглехидратите е, че спомагат за производство на хормона инсулин, който регулира процеса на разграждане на мускулните влакна. При липсата на въглехидрати се наблюдават по-високи нива на изтощение, отслабена имунна система и по-слабо спортно представяне. 

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *