Заместникът на Румен Петков урежда полети до Мурманск, за да гледаме… Северното сияние

Зам.-председателят на АБВ д-р Пламена Заячка се срещна с губернатора на Мурманска област, Русия – Андрей Чибис. В разговор с него тя подчерта значението на директната самолетна линия между Бургас и Мурманск и изрази надежда, че в бъдеще тя ще бъде възстановена.

Причините – за да могат повече българи да видят Северното сияние и посетят Северния полярен кръг, а мурманчани да се радват на топлия климат и черноморските ни курорти, както е било в миналото. Губернаторът подчерта, че „България е братска и близка страна и в бъдеще ще общуваме още по-тясно“.

В рамките на посещението си в Мурманск заместничката на Румен Петков д-р Заячка посети първия в света атомен ледоразбивач „Ленин“, въведен в експлоатация през 1959 г. за прокарване на коридори през арктическия лед за товарни кораби, движещи се по Северния морски път.

Зам.-председателят на АБВ поднесе цветя на паметниците на Св. св. Кирил и Методий и Альоша (наричан така по пример на България), които се намират в града. Паметникът на Св. св. Кирил и Методий в Мурманск е подарен от България на 3 март 1990 година в знак на благодарност към мурманските писатели, за инициативата им за възраждане на отбелязването на Деня на славянската писменост и култура през 1986 г., който скоро след това е обявен за официален празник.

В програмата на д-р Заячка, като част от международна делегация от експерти, са включени още посещение на „Норникел“ – фабрика номер 1 в света по производство на паладий и никел (клас 1), както и „Белокаменка“ – Център за изграждане на офшорни съоръжения с голям капацитет – първият в света завод за серийно производство на линии за втечняване на природен газ, основаващ се на употребата на гравитационни принципи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *