Забраниха филма „Барби“ в Кувейт заради „насърчаване на хомосексуализма“

Филмът „Барби“ е забранен в Кувейт и е изправен пред призиви за забрана в Ливан на фона на критиките в арабския свят относно социалните ценности на филма.

Кувейт действа, за да защити „обществената етика“, съобщи държавната информационна агенция. Министърът на културата на Ливан обвини филма в „насърчаване на хомосексуализма“.

Въпреки това блокбъстърът се прожектира в консервативните държави в региона, включително Саудитска Арабия, съобщава Би Би Си.

свързани

В рамките на няколко седмици след излизането си филмът събра над 1 млрд. долара в световен мащаб. Лафи ал-Субайи, ръководител на кувейтския съвет за класификация на филми, заяви, че обикновено съветът изисква да бъдат изрязани сцени от филми, за които се смята, че нарушават културата на страната му. Но когато те пропагандират поведение, което държавата смята за неприемливо, те биват напълно забранявани.

Филмът „пропагандира идеи и вярвания, които са чужди на кувейтското общество и обществения ред“, заяви говорител на кувейтското министерство на информацията.

В сряда ливанският министър на културата Мохамед Мортада поиска от Министерството на вътрешните работи да „предприеме всички необходими мерки за забрана“ на „Барби“.

свързани

Той заяви, че филмът „насърчава хомосексуализма и транссексуалността, подкрепя отхвърлянето на бащината опека, подкопава и осмива ролята на майката и поставя под въпрос необходимостта от брак и създаването на семейство“.

След призива на Мортада ливанският министър на вътрешните работи и държавен съдия Басам Маулауи поиска от цензурната комисия на страната да преразгледа филма. Министърът е подкрепян от шиитското ислямистко движение Хизбула. Миналия месец неговият лидер заяви, че хомосексуализмът представлява „непосредствена опасност“ за ливанското общество и призова властите да забранят събитията, които се смятат за негови пропагандатори.

Решението идва на фона на „вълна от фанатизъм“ в страната, казва Айман Мхана, изпълнителен директор на фондация „Самир Касир“, ливанска правозащитна организация.

„Това е част от по-широка кампания, която обединява Хизбула, християнската крайна десница и други висши религиозни лидери в целенасочена кампания срещу ЛГБТ хората“, каза Мхана, цитиран от БГНЕС

Филмът е попадал под ударите на цензурата и на други места, включително във Виетнам, защото включва карта, показваща оспорвани китайски териториални претенции в Южнокитайско море.

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *