Емели Санде с първи концерт в София – 10 юли 2024, Зала 1, НДКбългария, софия,

Емели Санде композира първата си песен на 8 години, но започва да пее на 15 като спечелва конкурса Choice FM. Въпреки това все още не е сигурна в музикалните си възможности и започва да учи медицина. Докато е на студентски стаж, майка ѝ изпраща нейни записи на BBC. В края на годината се оказва, че тя е сред четиримата млади изпълнители, избрани от радиостанцията да изнесат концерт. Там се запознава с продуцента Шахид Хан, известен като Ноти Бой. Творческият им тандем е изключително успешен и една от първите им песни „Diamond Rings“ се класира в първата десетка на британската класация за сингли през лятото на 2009 г. Емели композира и за редица звезди – Риана, Алиша Диксън, Алиша Кийс, Шерил Коул, Тайни Темпа и Лиона Люис и други.

През 2011 г. е обявена за най-обещаващ нов талант от критиката на британските музикални награди, а 2012 г.  грабва две статуетки „Брит“ за най-добра британска изпълнителка и най-добър албум. На 26 години Емели Санде подобрява рекорда на „Бийтълс“ за най-много поредни седмици в топ 10 на британската класация за албуми. Нейният дебютен албум „Our Version Of Events“ е в класацията 63 седмици. До тогава най-дълго време в топ 10 е бил албумът на „Бийтълс“ – „Please Please Me“ – 62 седмици през 1964 г.

2017 г. тя получава наградата на Brit Awards за най-добра британска соло изпълнителка. Емели Санде има издадени 5 студийни албума. Последният е „How Were We to Know“ от  2023 г. Емели Санде ще изнесе своя първи концерт пред българска публика на 10 юли 2024 в Зала 1 на НДК по покана на „Жокер медиа“. Билети – в мрежата на „Ивентим“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *