ЕК: България и Румъния с най-много смъртни случаи по пътищата

Европейската комисия оповести предварителни данни за смъртните случаи по пътищата за 2023 г. При ПТП са убити около 20 400 души, което е с 1% по-малко спрямо 2022 г. Въпреки известния напредък след 2019 г., малко държави членки са на път да постигнат целта на ЕС и ООН за намаляване наполовина на броя на смъртните случаи по пътищата до 2030 г. От 2019 г. насам броят на смъртните случаи по пътищата е намалял слабо в Испания, Франция и Италия, а в Ирландия, Латвия, Нидерландия, Словакия и Швеция е нараснал.

Общото класиране на смъртните случаи по държави не се е променило значително, като най-безопасните пътища са в Швеция (22 смъртни случая на един милион жители) и Дания (27). България (82) и Румъния (81) са отчели най-висок процент на смъртни случаи през 2023 г. Средната стойност за ЕС е 46 смъртни случая на един милион жители.

свързани

Заедно с днешните статистически данни Европейската обсерватория за пътна безопасност публикува и нов годишен статистически доклад и актуализирани профили по държави. През 2018 г. ЕС си постави цел за намаляване с 50% на смъртните случаи по пътищата до 2030 г., а до 2050 г. да постигне нулева смъртност по пътищата. Целта е формулирана в Стратегическия план за действие на ЕК относно пътната безопасност и в Рамката за политиката на ЕС в областта на пътната безопасност за периода 2021-2030 г.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *