Екоактивист залепи кървавочервен плакат върху картина на Моне, арестуваха го

Арестуваха активист, подкрепящ борбата с климатичните промени, защото е покрил картина на Моне в музея д’Орсе в Париж с плакат. Целта му е била да привлече вниманието към глобалното затопляне, съобщи полицейски източник за АФП.

Действията на жената, член на Riposte Alimentaire (Food Response) – група от активисти за опазване на околната среда и защитници на устойчивото производство на храни – се виждат във видео, публикувано в X. В клипа тя поставя кървавочервен плакат върху картината Coquelicots (Макове) на Клод Моне, френски художник импресионист.

свързани

Във видеото тя казва за плаката, покриващ творбата на Моне, че „този кошмарен образ ни очаква, ако не се създаде алтернатива“. Картината не е защитена със стъкло. От Музея д’Орсе не дадоха коментар относно състоянието ѝ след нападението, предаде БГНЕС.

Миналия месец активисти, принадлежащи към групата, залепиха листовки около „Свободата, водеща народа“, картина на Еужен Делакроа в Лувъра. През април двама от членовете на групата бяха арестувани в Музея д’Орсе по подозрение, че подготвят акция там.

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *