Дълги общо 500 км и с множество разклонения – какво се знае за тунелите на „Хамас“?

Тунелите, изградени от войнствената ислямистка групировка „Хамас“, вероятно ще са сред най-големите предизвикателства за израелските военни, ако се стигне до сухопътна акция в Ивицата Газа. „Хамас“, която е призната за терористична организация от Европейския съюз, САЩ, Германия и редица други държави, вероятно поддържа най-голямата мрежа от тунели в света, като изключим някои сходни подземни съоръжения в Северна Корея.

Предизвикателствата в Газа, където са прокопани тунели с дължина от стотици километри, са абсолютно уникални„, написа в своя статия Джон Спенсър от Военната академия на САЩ в Уест Пойнт. 

свързани

Той посочва и следното: „Този обширен подземен комплекс е коварен проблем, за който не съществува достатъчно добро решение. А той стои пред израелските сухопътни части“.

Смята се, че мрежата от около 1300 тунела има обща дължина от близо 500 километра. Някои от тунелите се намират на дълбочина от 70 метра. Според достъпната информация повечето тунели имат широчина и височина от най-много 2 метра. Експерти предполагат, че именно в тези тунели под земята са държани и близо 200-те заложници, които „Хамас“ отвлече след терористичните атаки срещу Израел на 7 октомври. В тунелите има запаси от оръжия, храна, вода, генератори, гориво и друго оборудване.

свързани

Изследователи, които са проучвали съоръженията, смятат, че лидерите на „Хамас“ по всяка вероятност също крият под земята. Експертите добавят, че тунелите допълнително ще усложнят и бездруго наличните трудности пред израелските въоръжени сили.

Джон Спенсър обяснява, че подземните мрежи позволяват безопасното и незабелязано придвижване на бойците на „Хамас“ между различни позиции: „Накратко – тунелите са сериозен фактор, който неутрализира предимствата на Израел в областта на въоръжението, тактиката, технологиите и организацията“.

Първоначално подземните тунели в района са били използвани за контрабандата на стоки между Газа и Египет, а по-късно и между Газа и Израел. Заради усиленото израелско въздушно наблюдение с дронове и друго електронно оборудване в Газа, „Хамас“, с течение на времето, постепенно разширява мрежата си от тунели, пише DW.

Да се открият подземните тунели на „Хамас“ не е лесно. Те могат да се намират под сгради от всякакъв тип. За откриването им се ползват радари и други технологии, с чиято помощ се регистрират топлината, магнитното поле и акустичните сигнали.

Мозъчният тръст „Ранд“ съобщи през 2017 г., че най-често подземните коридори се откриват чрез проучвания на специалисти или от патрулиращи войници на Израел. Понякога помага и случайността – например, когато внезапно изчезне сигналът от телефона на някой проследяван член на „Хамас“. В повечето случаи това означава, че той се е укрил под земята.

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *