Дръж се, България: Три сценария след вота

Поне три са сценариите какво ще се случи след вота на 9 юни и каква е възможната формула на властта. В момента е много трудно да се каже каква точно ще е следващата конфигурация, защото самите политически формации не мислят в детайли за тази перспектива.

Основната въпросителна е именно кой ще бъде втори, а от това зависи и кой ще влезе в бъдещия кабинет. Причината – три политически сили се борят за второто място, коментира пред „Телеграф“ красивата социоложка Евелина Славкова.

Сглобка

Според Славкова първият сценарий е да се направи отново някакъв вариант на сглобката между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната-Демократична България“, което България трудно ще преглътне след измамите на схемаджиите ПП-ДБ.

Вторият вариант по думите ѝ е коалиция между ГЕРБ-СДС, ДПС и трета сила – например „Има такъв народ“.

Третият вариант – да се отиде на нови предсрочни парламентарни избори наесен.

Славкова обаче смята, че провеждането на такива крояи и опасности, защото тогава може да се появи и друг политически проект, който може да разбърка картите. По думите й при нови избори наесен ГЕРБ-СДС ще са в по-неизгоидна позиция, особено ако са имали голяма преднина, а не са могли да формират мнозинство около себе си.

Междувременно вчера министърът на електронното управление Валентин Мундров увери, че удостоверението на машините за гласуване е приключило успешно. До края на деня заедно с представителите на института по стандартизация и този по метрология трябваше да подпишат самото решение, че устройствата са годни и могат да се ползват за вота на 9 юни.

Доклад

Четири екипа тестваха машините, а експертите са го уверили, че докладът им е положителен. У нас машините ще са 9500, а зад граница – 250. Вчера започна и процедурата по довереното изграждане на софтуера. То се извършва от експертите на Централната избирателна комисия, а министерството осигурява защитена среда и постоянно видеонаблюдение. След като приключи процесът, ще бъде оповестен публично и т.нар. хешкод. Той ще бъде публикуван на сайтовете на ЦИК и МЕУ.

За целта ЦИК още в края на седмицата приеха и правилата, по които ще се извърши това доверено изграждане.

В тях е записано, че ЦИК трябва да предостави изходния код на софтуера, който вече е ползван за местните избори през 2023 г., наред с това и набор от три ключа, които имат само в ЦИК. След довереното изграждане на флашка се записва инсталационно изображение на софтуера. То се инсталира върху машина за гласуване, за да се визуализира и хешкодът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *