Димитър Главчев става служебен премиер!

Председателят на Сметната палата Димитър Главчев ще е бъдещият служебен премиер на България, назначен от президента Румен Радев, научи ексклузивно Narod.bg от свой парламентарен източник.

По-рано днес Мария Габриел подаде официално заявление, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерски съвет.

Но има определени действия, които трябва да се случат по Конституция след това:

По Конституция държавният глава трябва да продължи с процедурата в търсене на вариант за редовен кабинет. Така втората стъпка е президентът да връчи втория мандат на ПП-ДБ, които да опитат да съставят правителство. Те имат 7-дневен срок да изпълнят мандата със състав на кабинет или да се откажат от него.

Ако ПП-ДБ не съставят кабинет, както е ще стане, третата стъпка е избор на държавния глава. Третият мандат се връчва от Румен Радев на избрана от него парламентарно представена сила, след като първият и вторият мандат са връчени на две от най-големите формации в Народното събрание.

Ако и с третия мандат не може да се състави кабинет, какъвто е логичният развой, тогава президентът ще издаде указ за насрочване на предсрочни избори. Те не трябва да се проведат по-късно от два месеца след приключване на процедурата по раздаването на мандатите.

Важно е да отбележим, че след последните промени в Конституцията при неизпълнение и на третия мандат Народното събрание не се разпуска и ще продължи да работи.

Според поправките в основния закон, които депутатите гласуваха, ако се стигне до служебен кабинет, то президентът може да избира служебен министър-председател измежду председателя на Народното събрание, председателя на Сметната палата или заместниците му, управителя и подуправителите на БНБ, омбудсмана или заместниците му за служебен министър-председател.

Така излиза, че за поста може да се пуснат председателят на Народното събрание, управителят или подуправителите на Българската народна банка – Росен Желязков, Димитър Радев, Петър Чобанов, Андрей Гюров и Радослав Миленков.

Също служебен премиер може да е Димитър Главчев, който е председател на Сметната палата и двамата му заместници – Горица Кожарева или Тошко Тодоров, или омбудсманът и заместник-омбудсмана – Диана Ковачева или Елена Чернева-Маркова.

Засега вариантът за служебен премиер е именно председателят на Сметната палата Димитър Главчев, бивш депутат от ГЕРБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *