Десислава Иванчева съди затвора в Сливен за влошено здраве, делото е при зам. на Цацаров

Бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева води дело срещу затвора в Сливен за влошеното си здравословно състояние и неглижирането от страна на служители на затвора на здравословните ѝ проблеми и липсата на лечение. Това съобщиха от неправителствената организация „Зелен Младост“.

Делото ще бъде разгледано днес от Административния съд в София-град (АССГ). То е разпределено ръчно на съдия Мария Шишкова, която е бивш заместник-главен прокурор на Сотир Цацаров. Това повдига много въпроси, защото обикновено делата се разпределят електронно на случаен принцип.

От свои източници Mediapool научи, че делото първоначално е било образувано в АССГ. Шишкова обаче е отказала да го гледа с аргумента, че то следва да е в административния съд в Сливен, където се намира женският затвор.

 

Материалите са пратени там, но адвокатът на Иванчева е подал жалба. След това делото отива във Върховния административен съд, който трябва да реши т.нар. спор за подсъдност. Мнението на ВАС е, че делото следва да се разгледа в София и материалите са пратени отново там. При повторното образуване делото отива директно при Шишкова с ръчно разпределение.

Шишкова бе част от екипа на Цацаров. След края на мандата му тя отиде да правораздава в пловдивския окръжен съд, където бе зам.-председател. След това по нейно желание бе преместена от Висшия съдебен съвет в административния съд в столицата.

Десислава Иванчева беше арестувана показно през април 2018 г. и обвинена в получаване на подкуп по времето, когато главен прокурор беше Сотир Цацаров.

Това стана след подаден сигнал от строителния предприемач Александър Ваклин. Въз основа на неговите показания за поискан подкуп, Иванчева беше осъдена на 6 години затвор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *