Депутатите окончателно решиха: НЕК няма да бъде обществен доставчик от 1 юли 2024 г.

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за енергетиката с вносител – ресорното министерство. Текстовете бяха подкрепени с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Основната промяна в закона предвижда Националната електрическа компания (НЕК) от 1 юли 2024 г. да престане да бъде обществен доставчик.

Поради тази причина крайните снабдители, сред които са електроразпределителните предприятия, които доставят енергия на битовите потребители, ще получават компенсации, ако електроенергията, която закупуват, е над определен праг, който ще се определя от Министерския съвет.

свързани

Парите ще идват от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС) с правителствено решение, в което ще се посочва над каква сума те ще получават тези компенсации. Регулираните цени за крайните битови потребители ще останат до 1 януари 2026 г., уточнява БНР. 

На 1 януари 2026 г. битовите потребители ще излязат на свободния пазар за електроенергия и ще плащат на борсови цени. За пазара на едро пълната либерализация ще се случи още догодина. 

Депутатите решиха още от 1 юли 2024 г. НЕК да престане да бъде обществен доставчик, а КЕВР няма да определя квоти евтина електроенергия за бита. В преходния период  до 1 януари 2026 г. разликата между пазарните и регулираните цени ще се поема от Фонда за енергийна сигурност. 

Приета беше дефиниция за домакинства в енергийна бедност. Според нея за „домакинство в положение на енергийна бедност“ ще се счита това, което при действащите цени на енергийните носители е с разполагаем средномесечен доход на всеки негов член по-малък или равен на официалната линия на бедност, след като е намален с разхода му за типовото за жилището потребление.

Компенсацията ще се плаща от държавата, но механизмът още се разработва. 

От опозицията прогнозираха драстично повишение на цените.

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *