Гутериш: Трябват спешни мерки за предотвратяване на климатичния ад

Службата за мониторинг на изменението на климата на ЕС „Коперник“ съобщи, че всеки от последните 12 месеца се класира като най-топлия в историята, докато генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за спешни действия за предотвратяване на „климатичния ад“.

Средната глобална температура за 12-месечния период до края на май е била с 1,63 градуса по Целзий над средната от прединдустриалната епоха, което го прави най-топлият подобен период от началото на воденето на тази статистика през 1940 г., според Службата за изменение на климата „Коперник“, съобщава „Ройтерс“.

свързани

Тази средна стойност за 12 месеца не означава, че светът все още е надхвърлил прага на глобалното затопляне от 1,5°C, който описва средна температура за десетилетия, отвъд която учените предупреждават за по-екстремни и необратими въздействия, отбелязва „Ройтерс“.

В отделен доклад Световната метеорологична организация (WMO) на ООН пък каза, че вече има шанс от 80% поне една от следващите пет години да отбележи първата календарна година със средна температура, която временно надвишава с 1,5°C прединдустриалните нива. Това представлява сериозно увеличени спрямо оценения през миналата година на 66% шанс това да се случи.

свързани

През 2015 г. шансът за това беше почти нулев„, каза Гутериш в реч по случай Световния ден на околната среда.

Освен това, той критикува, че взимащите решения в глобален план „играят на руска рулетка с нашата планета“.

Той призова за намаляване с 30% на глобалното производство и употреба на изкопаеми горива до 2030 г.

„Нуждаем се от изходна рампа от магистралата към „климатичния ад“. Битката за 1,5 градуса по Целзий ще бъде спечелена или загубена през настоящото десетилетие“, посочи шефът на ООН, цитиран от БНР.

В тази връзка Антониу Гутериш призова страните по света да предприемат действия за забрана на рекламата на компании за изкопаеми горива.

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *