В столицата на хумора Габрово кръстиха известното коте без опашка

С Ден на отворените врати, изпълнен със смях, забавления и изкуство празнува 1 април Музеят на хумора и сатирата в Габрово. Днес един от символите на столицата на хумора – котето без опашка, официално получи и своето име – Спас. 

От четири месеца пухкаво черно-бяло коте без опашка, но с внушителния ръст от 2,15 метра, посреща посетителите на Музея на хумора и сатирата в града. Негов създател е художничката Невена Екимова. 

„Идеята за ново коте беше от миналата година, защото старото коте от карнавала взе да остарява и да се амортизира. Габровско коте без опашка. И ми помогнаха от работилницата да направя скелета, а отгоре е покрит с изкуствена кожа, която обаче е много естествена на пипане. Не можах да му измисля име“, сподели художникът Невена Екимова.

свързани

А най-оригиналното име за котето от музея решили да изберат с конкурс. Кръстница се оказа Даниела Кабакчиева от Антоново. 

„Януари бяхме тук, ходихме до Узана и решихме да разгледаме музея. На рецепцията ни посрещнаха с тази новина – че котето си няма име, а това ми е любимото животно, аз много обичам котки. Предложихме името, пуснахме в кутийката. Просто така ми дойде отвътре. Много бях изненадана, защото като погледнах Facebook страницата, имаше доста интересни имена, но Спас беше с най-много гласове“, разказа тя.

Първи април музеят в Габрово традиционно посрещна с наситена програма – ретроспективната фотоизложба „10% карнавал“ и юбилейната изложба на карикатуриста Ивайло Цветков „60 диоптъра КАРИКАТУРОгледство“.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *