В началото на музикалната си кариера, Азис пял в семейната група „Молитва“ (ФОТО)

Когато реди спомени за славното си пътешествие към голямата музикална сцена, Краля на попфолка – Азис винаги пропуска една стъпка – тази, че е стартирал кариерата си с циганска християнска музика.

 

Първата група, в която е пял Костинбродският славей, е „Молитва“, където се изявявала и майка му Гергина. На кадър от може би единствения албум на групата, може да се види, че мъжът във въпросната формация удивително прилича на баща му Троян. 

В глобалната мрежа може да се намерят само един-два фотоса на обложката, но не и песните.

На лицевата страна на обложката, групата позира смирено в пълен състав на син фон, а над главите им е изписано „Циганска християнска музика“, група Молитва.

 

В прегънатия край на обложката пък се чете: „Моля ви в името на Господа Исуса Христа не допускайте презапис на тази касета! Бог да ви благослови!“.

 

Вероятно тази молба е спазена като се има предвид, че въпросният албум е изключителна рядкост и може да се открие единствено в сайт за продажби, където търговец го предлага срещу 150 лева – цена само за ценители.

 

Вероятно преобладаващата част от феновете на Азис са наясно, че е стартирал кариерата си именно с християнска музика, както и че когато прекъсва училище, известно време пее с баща си Троян, който също е музикант. В детските си години Азис живял известно време със семейството си в Германия, където работел почасово. От споделеното в интервюта става ясно, че е разхождал кучета и по този начин подпомагал семейния бюджет. След завръщането му в България, заедно с родителите му, Васко се фокусира върху музиката.

 

За хората, които са запознати отблизо с биографията му, едва ли е изненада, че е изпълнявал християнски песни, имайки предвид факта, че той никога не е крил, че е набожен. Не става ясно обаче как се е влял в редиците на попфолка. Единственото, което се знае от зората на кариерата му е, че първият му албум носи наименованието „Нокът“, но Азис няма високо мнение за него.

 

През 1999 г. на пазара излиза албумът му „Болка“, със заглавна песен, преведена на цигански език, Азис печели първото си голямо отличие – певец на годината на ромския фестивал в Стара Загора. По онова време никой не подозирал, че се задава скандалният му имидж.

 

Година по-късно, Азис, който харесал псевдонима си от турски филм, прави първата си провокация в клипа към песента „Еротик“ от албума „Мъжете също плачат“. От там започва и пълната му трансформация – гримира се, изсветлява косата си, слага си кичури, облича рокли, качва се на високи токчета и си слага изкуствени мигли. Смело скандализира с поведението си не само в клиповете и песните си, а и на сцената. Като например в едно от първите си провокативни парчета „Напипай го“, което едва ли има попфолк фен, който да не си го спомня и до днес.

 

Азис затвърждава позициите си със следващите ходове в градежа на музикалната си кариера. Макар към името му задължително да върви „хамелеон“ или „скандален“, песните му звучат отвсякъде, а в тях той демонстрира богатите си певчески възможности.

 

В последните години Краля на попфолка се завърна към мъжкарската си визия и дори си пусна брада, направи си мустаци, а в един период се подложи и на процедура за буйно окосмяване на гърдите и корема. При все, че към днешна дата вече е далеч от скандалния си имидж, той все пак успява да провокира при всяка една от изявите си.

 

„Едно момче на 46! Здрав съм, обичан съм, обичам и давам любов. Това е моята мисия на тази земя – да радвам и нося чувства. Благодаря ви, хора, Обичам ви!“, написа певецът навръх рождения си ден, който отбеляза на 7 март.

Източник: Уикенд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *