ВЪПРОС до прокуратурата: Настимир Ананиев изнесъл 2 млн. лева от черната каса на ПП?

Настимир Ананиев по всяка вероятност няма да бъде издигнат за евродепутат след изненадващата акция в офисите му в центъра на София в сряда сутринта, научи „Уикенд”. Депутатът от ПП-ДБ се оказа обект на международно разследване за наркоканал във връзка със свой клиент, което е забавено с цели 8 месеца.

Точно тези дни от ПП-ДБ решават кои да бъдат техните кандидати за депутати в Европарламента. Смяташе се, че Ананиев ще заеме избираемото 4-о или 5-о място в листата, но след скандала той по всяка вероятност няма да бъде номиниран. За това настоявали от коалиционния партньор на ПП „Демократична България”.

Според източника се е очаквало в офиса на Настимир да бъде намерена солидна сума в брой. Публична тайна в политическите среди е, че той е сред касиерите на ПП и голяма част от парите в брой на партията минавали през него. Смятало се, че в голям сейф се съхраняват около 2 милиона лева на партията. Такава сума обаче не е била намерена, което според прокурори, участвали в акцията, водело до извода, че той е бил предварително предупреден и парите са били изнесени.

Спешната акция в офисите на депутата от ПП-ДБ Настимир Ананиев на столичния бул. „Стамболийски” и ул. „Парчевич”, извършвана от Софийска градска прокуратура в изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от съдия-следовател на първата инстанция в Антверпен, Кралство Белгия, е трябвало да бъде възложена на българския офис на Европейската прокуратура. Това научи „Уикенд” от отлично информиран източник от евроструктурата у нас.

Намерението на партньорските служби обаче е било отклонено лично от европейския прокурор Лаура Кьовеши заради недоверието й към нейните наместници в Люксембург и у нас. Причината за това е сигналът на изчезналия бивш следовател Петьо Петров, по-известен като Пепи Европо, от края на октомври 2023 г. срещу българския европрокурор Теодора Георгиева за това, че тя една от посетителките му в прочутото и вече несъществуващо заведение „Осемте джуджета”, където според твърденията му всеки месец е получавала по 10 000 лева на ръка. Тогава Кьовеши запази дистанция от обвиненията, но държи под око българската си заместничка и следи всяка нейна стъпка.

Тази е и причината тя да помоли разследването срещу Настимир Ананиев и дейностите на белгийска фирма за организирана престъпна група, незаконен трафик на упойващи средства и психотропни вещества, изпиране на приходи, придобити от престъпление с участието на белгийски физически и юридически лица и български юридически лица, да не минава през офиса на европрокуратурата у нас, където би попаднало, ако акцията се извършва по линия на еврообвинител №1. Според запознати Кьовеши се опасявала, че това носи риск разследването да бъде сложено на трупчета, тъй като засяга едно от възловите лице, пряко свързани с „Продължаваме промяната”.

Настимир Ананиев е лидер на партия ВОЛТ, която стана мандатоносител на ПП на първите парламентарни избори през 2021 г., когато поради липса на време за регистрация ПП се явиха с тази на ВОЛТ и на Средна европейска класа. На по-нататъшните избори ПП вече имаше самостоятелна регистрация, но лидерите на „Промяната” запазиха лоялността си към Настимир Ананиев и той продължи да бъде депутат от тяхната листа.

Самата Теодора Георгиева пък е смятана за приближена именно на ПП, както и на сегашните им коалиционни партньори от „Демократична България”. Дълго време тя хранеше надеждата, че ще бъде предложена за следващия главен прокурор на България, поради което дори установи топли контакти и с президента Румен Радев, който ратифицира избирането на кандидата. По това време дори и самият Кирил Петков още в качеството си на премиер заяви пред медиите, че „ще си доведе прокурор от Европа”, което допълнително подхрани тези слухове.

Събитията около отстраняването на ексглавния прокурор Иван Гешев и влизането във функциите на негов наследник на поста на бившия му заместник Борислав Сарафов като че ли доста отдалечават и дори заличават перспективата на Георгиева на това поприще.

Вероятно допълнително масло в огъня е налял и сигналът на Пепи Еврото, изострил вниманието на Кьовеши. При всички случаи разследването в офисите на депутата на ПП Настимир Ананиев рязко заобикаля европейската прокуратура по нейно настояване, за да не бъде осуетено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *