Внимание, шофьори! Ето къде ще са новите камери за скорост в София

Крайпътните табла, които отчитат скоростта със зелени или червени цифри, дават около 5% грешки, но съоръженията са преместваеми и с тях се картографират местата в града, където статистически стават най-много нарушения на скоростния режим. На базата на данните вече са определени осем локации, където ще се монтират камерите за скорост в София. Те автоматично ще регистрират номерата на автомобилите на нарушителите и ще им се изпращат актове. Местата, на които ще бъдат разположени, са по основните булеварди – Околовръстното шосе, бул. „България“, „Черни връх“, „Сливница“ и др.

Това разясни пред БНР Димитър Петров от отдел „Управление и анализ на трафика“ в Столичната община.

свързани

Между 5 и 8 пъти се намалява преминаването на червен сигнал, когато има мигащо зелено. Освен това то може да се прилага и при гъвкавото управление на трафика.Към момента в нея още не е разрешено мигащото зелено, което за София е проблем, тъй като по-голямата част от светофарите в столицата работят на гъвкаво управление. Т. нар. таймери не са регламентирани и те могат да бъдат използвани на по-малки и стари, квартални кръстовища с по-слаб трафик“, обясни още Петров.

Броячите и преди промените в наредбата, които се предлагат, бяха така заложени. Те обаче не могат да бъдат използвани на местата, където имаме т. нар. гъвкаво управление. При него всъщност зеленият и червеният сигнал се променят динамично на базата на датчици, които подават данни в реално време за натоварването по различните клонове на кръстовището. На практика този таймер не знае какво да покаже, тъй като не е фиксирано примерно зелено през следващите 30, 20 или 15 секунди“, каза Петров.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *